پیشینه
طی 20 سال گذشته، آلرژیها در سراسر جهان شایعتر شدهاند. مصرف غذایی اسیدهای چرب غیراشباع با زنجیره بلند (n-3 (LCPUFA (یا امگا-3) طی همین دوره زمانی کاهش یافته است. این مورد، به همراه نقش شناختهشده n-3 LCPUFA در مهار التهاب، منجر به این تفکر شده که n-3 LCPUFA ممکن است از پیشرفت آلرژی جلوگیری کند. مکملهای غذایی اسیدهای چرب n-3 ممکن است تکامل سیستم ایمنی نوزاد را قبل از ایجاد پاسخهای آلرژی، به ویژه در افرادی با استعداد ژنتیکی تولید آنتیبادی ایمونوگلوبولین E (IgE) تغییر دهد. افراد با آلرژیهای با واسطه IgE نشانهها و علائم بیماری آلرژیک و تست خراش پوستی (SPT) مثبت به آلرژن دارند.
اهداف
ارزیابی اثر مکملهای n-3 LCPUFA در زنان باردار یا شیرده بر پیامد آلرژی (آلرژی غذایی، درماتیت آتوپیک (اگزما)، رینیت آلرژیک (تب یونجه) و آسم/خسخس سینه) در کودکانشان.
روش های جستجو
ما در مرکز ثبت کارآزماییهای گروه بارداری و زایمان در کاکرین (Cochrane Pregnancy and Childbirth Group's Trials Register) ( 6 آگوست 2014)، PubMed (از 1966 تا 1 آگوست 2014)، CINAHL via EBSCOhost (از 1984 تا 1 آگوست 2014)، Scopus (از 1995 تا 1 آگوست 2014)، Web of Knowledge (از 1864 تا 1 آگوست 2014) و ClinicalTrials.gov (از 1 آگوست 2014) و فهرست منابع از مطالعات بازیابی شده جستوجو کردیم.
معیارهای انتخاب
ما کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (RCT) را که اثر مکملهای n-3 LCPUFA را در زنان باردار و شیرده (در مقایسه با دارونما یا درمان نشده) بر پیامدهای آلرژی در بچهها یا کودکان ارزیابی میکند، قرار دادیم. فقط کارآزماییهای استفاده کننده از طرح مقطعی و کارآزماییهای بررسیکننده پیامدهای بیوشیمیایی برای گنجاندن مطلوب نبودند.
گردآوری و تحلیل دادهها
دو نویسنده به طور مستقل از هم مناسب بودن و کیفیت کارآزمایی و استخراج دادههای انجام شده را ارزیابی کردند. در مواقعی که این نویسندهها نیز در کارآزماییهای انتخاب شده شک داشتند، یک نویسنده مستقل، کیفیت کارآزمایی و استخراج دادههای انجام شده را بررسی کرد.
نتایج اصلی
8 کارآزمایی شامل 3366 زن و 3175 کودک آنها در مطالعه وارد شدند. در این کارآزماییها، زنان مکمل n-3 LCPUFA را طی بارداری (5 کارآزمایی)، شیردهی (2 کارآزمایی) یا هر دو (1 کارآزمایی) دریافت کردند. در همه کارآزماییها به طور تصادفی، زنان به گروه دریافت کننده مکمل n-3 LCPUFA یا گروه کنترل تقسیم شدند.
خطر سوگیری در طول 8 کارآزمایی وارد شده در این مقاله متفاوت بود و فقط دو کارآزمایی با خطر کم سوگیری انتخاب، اجرا و کنارهگیری موجود بود.
مصرف مکملهای n-3 LCPUFA یک کاهش آشکار در پیامد اولیه هر آلرژی (با تشخیص پزشکی به واسطه IgE) در کودکان در سن 12 تا 36 ماهگی (خطر نسبی (RR): 0.66؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.44 تا 0.98؛ 2 RCT؛ 823 کودک) نشان داد اما نه در کودکان بیشتر از 36 ماه (RR: 0.86؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.61 تا 1.20؛ 1 RCT؛ 706 کودک). برای هر نوع آلرژی (با تشخیص پزشکی به واسطه IgE و یا گزارش والدین)، هیچ تفاوت آشکاری در کودکان در سن 12 تا 36 ماهگی (RR: 0.89؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.71 تا 1.11؛ 2 RCT؛ 823 کودک) یا بیشتر از 36 ماه (RR: 0.96؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.84 تا 1.09؛ 3 RCT؛ 1765 کودک) دیده نشد.
برای پیامدهای ثانویه آلرژیهای خاص، هیچ تفاوت آشکاری برای آلرژیهای غذایی در 12 تا 36 ماهگی و بیشتر از 36 ماه وجود نداشت، اما یک کاهش آشکار برای کودکان در 12 ماه نخست زندگی با n-3 LCPUFA (هم با تشخیص پزشکی با واسطه IgE و نیز تشخیص پزشکی با واسطه IgE و/یا گزارش والدین) دیده شد. یک کاهش آشکار در اگزمای با تشخیص پزشکی به واسطه IgE با n-3 LCPUFA برای کودکان 12 تا 36 ماه وجود داشت، اما در هیچ زمان دیگری برای هم با تشخیص پزشکی به واسطه IgE و نیز تشخیص پزشکی به واسطه IgE و/یا گزارش والدین دیده نشد. هیچ تفاوت آشکاری برای رینیت آلرژیک یا آسم/خسخس سینه در هیچ زمانی برای هم با تشخیص پزشکی به واسطه IgE و نیز تشخیص پزشکی به واسطه IgE و یا گزارش والدین دیده نشد.
یک کاهش آشکار در حساس شدن کودکان به تخممرغ و حساس شدن به هر آلرژنی بین 12 تا 36 ماه از زمانی که مادران مکمل n-3 را دریافت کردند، دیده شد.
به لحاظ ایمنی برای مادر و کودک، مصرف مکملهای n-3 LCPUFA طی بارداری، خطر بالای هموراژی را بعد از زایمان یا عفونتهای اولیه کودکی نشان نداد.
نتیجهگیریهای نویسندگان
به طور کلی، شواهد محدودی برای حمایت از مصرف مکملهای n-3 LCPUFA طی بارداری و یا شیردهی برای کاهش بیماری آلرژیک در کودکان وجود دارد. تفاوتهای اندکی در بروز بیماری آلرژیک کودکی میان زنانی که مکمل n-3 LCPUFA را دریافت کردند و آنهایی که دریافت نکردهاند، دیده شد.
خلاصه به زبان ساده
روغن ماهی (n-3 یا امگا-3) برای مادران باردار یا شیرده برای جلوگیری از بروز آلرژی در کودکان کوچکتر
پیشینه
ماهی و روغن ماهی منابع اصلی اسیدهای چرب با زنجیر بلند یا امگا-3 هستند. مکملهای غذایی اسیدهای چرب امگا-3 دریایی طی بارداری ممکن است سیستم ایمنی نوزاد را قبل از ایجاد پاسخهای آلرژیک، به ویژه برای افرادی با استعداد ژنتیکی تولید آنتیبادی ایمونوگلوبولین IgE) E) تغییر دهد. افراد با آلرژیهای به واسطه IgE نشانهها و علائم بیماری آلرژیک و تست خراش پوستی (SPT) مثبت به آلرژن دارند.
آلرژی، یک مشکل بهداشتی مهم و همگانی است که باری بر هزینههای افراد، جامعه و مراقبت سلامت قرار میدهد. بیماریهای آلرژیک شامل آلرژیهای غذایی، اگزما (درماتیت آتوپیک)، آسم یا خسخس سینه و تب یونجه (رینیت آلرژیک) هستند. بسیاری از آلرژیهای کودکی تا بزرگسالی ادامه مییابند.
زنان باردار به ویژه آنهایی که از کشورهای غربی هستند، زیاد ماهی نمیخورند و بیماریهای آلرژیک بیشتر از زمانی که زنان باردار کمتر ماهی مصرف میکنند، در حال افزایش است. کودک متولد نشده غذا را از مادرش دریافت میکند، بنابراین رژیم غذایی مادر مهم است. مصرف مکملهای اسیدهای چرب امگا-3 از منبع دریایی در زنان ممکن است در جلوگیری از پیشرفت آلرژی در کودکانشان مهم باشد.
در این مقاله با بررسی مطالعات RCT، اثرات اضافه کردن اسیدهای چرب امگا-3 دریایی را به رژیم غذایی زنان طی بارداری یا شیردهی بر بروز بیماریهای آلرژیک در کودکانشان ارزیابی کردیم. ما 8 کارآزمایی را که شامل 3366 زن و 3175 کودک بودند، تجزیه و تحلیل کردیم. زنان به طور تصادفی برای دریافت مکمل امگا-3 دریایی (مانند کپسول روغن ماهی یا اضافه شده به غذاها) یا بدون هیچ درمان طی بارداری (5 کارآزمایی)، طی شیردهی (2 کارآزمایی) یا هر دو (1 کارآزمایی) اختصاص یافتند. به طور کلی، کیفیت روششناسی کارآزمایی با فقط 2 کارآزمایی که در خطر پایین سوگیری بودند، تغییر کرد.
به طور کلی، نتایج اثر کمی از مصرف مکملهای امگا-3 دریایی را در مادر طی بارداری و یا شیردهی برای کاهش بروز بیماری آلرژیک در کودکان نشان داد. با این حال، کاهش در تعدادی از نتایج مانند آلرژی غذایی طی سال اول نوزاد و اگزما، با مصرف مکملهای امگا-3 دریایی در زنان با نوزاد در خطر بالای آلرژی وجود داشت. در حال حاضر، شواهد کافی برای گفتن این که مکمل امگا-3 از منبع دریایی طی بارداری یا شیردهی برای مادران، آلرژی را در کودکانشان کاهش میدهد، وجود ندارد.
به لحاظ ایمنی برای مادر وکودک، مصرف مکملهای اسیدهای چرب امگا-3 از منبع دریایی، طی بارداری خطر بالای خونریزی زیاد را بعد از تولد نوزاد (هموراژی بعد از زایمان) یا عفونت های اولیه کودکی نشان نداد.