جلد 2016 -                   جلد 2016 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Katherine AT Culliney, Graham K Parry, Julie Brown, Caroline A Crowther. Regimens of fetal surveillance of suspected large-for-gestational-age fetuses for improving health outcomes. 3 2016; 2016
URL: http://cochrane.ir/article-1-405-fa.html
پیشینه
پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های متفاوتی برای تحت نظر داشتن جنین در بارداری‌هایی که احتمال دارد اندازه جنین برای سن بارداری بزرگ باشد (LGA) وجود دارد. نقش همه آن‌ها نهایتا در تصمیم‌گیری پیرامون زمان و شیوه انجام زایمان خلاصه می‌شود. بزرگ بودن جنین برای سن بارداری با عوارض شناخته ‌شده‌ای برای مادر و کودک همراه است. مداخلاتی که بر مبنای یافته‌های حاصل از روش‌های تحت نظر گرفتن جنین صورت می‌گیرند ممکن است برای مادر و جنین خطراتی داشته باشند.
اهداف
ارزیابی اثربخشی یا کارآمدی شیو‌ه‌های مختلف تحت نظر داشتن جنین قبل از زایمان، بر پیامدهای سلامت مادر و کودک در بارداری‌هایی که اندازه جنین بزرگتر از سن بارداری است.
روش های جستجو
ما ثبت کارآزمایی‌های گروه بارداری و زایمان در کاکرین (Cochrane Pregnancy and Childbirth Group's Trials Register)؛ ClinicalTrials.gov و پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت (ICTRP ؛WHO International Clinical Trials Registry Platform) را تا 21 آگوست 2015 جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی، نیمه‌تصادفی و کنترل‌شده و تصادفی‌سازی‌ خوشه‌ای منتشرشده یا منتشرنشده، که به مقایسه تأثیر شیوه‌های متفاوت تحت نظر گرفتن جنین پیش از تولد، در بارداری‌های با احتمال جنین بزرگتر از سن بارداری می‌پرداختند، برای این مطالعه مروری انتخاب شدند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
ما هیچ مطالعه‌ای نیافتیم که حائز شرایط شرکت در این مطالعه مروری باشد.
نتایج اصلی
هیچ کارآزمایی برای این مطالعه مروری انتخاب نشد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
ما هیچ کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده، که به ارزیابی شیو‌ه‌های مختلف تحت نظر داشتن قبل از زایمان جنین، بر پیامدهای سلامت مادر و کودک، در بارداری‌هایی با جنین بزرگتر از سن بارداری پرداخته باشد، نیافتیم.
بسیار از کشورها درچند دهه گذشته با افزایش شیوع کودکان بزرگ برای سن بارداری مواجه بوده‌اند. به همین دلیل، برای ارائه دستورالعمل‌های عملی و بهبود پیامدهای سلامت در مادر و شیر خوار، باید تحقیقاتی پیرامون شیوه‌های مختلف تحت ‌نظر داشتن پیش از زایمان جنین بزرگ برای سن بارداری صورت گیرد. خصوصا باید کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده با هدف تحقیق روی سودمندی ارزشیابی متوالی جنین مشکوک به LGA، در کلینیک‌های مراقبت پیش از بارداری و با استفاده از اولتراسوند (شامل حجم مایع و مارکرهای Adiposity جنین) و ارزیابی تأثیر احتمالی این شیوه‌های مراقبتی روی پیامدهای سلامت، صورت گیرند. به علاوه از آنجا که شناسایی هر مورد جنین مشکوک به LGA، می‌تواند موجب نگرانی مادر، اقدامات و مداخلات غیرضروری شود، هر کارآزمایی انجام شده باید در کنار فواید شیوه‌های تحت نظر داشتن جنین بزرگتر از سن بارداری، مضررات و آسیب‌های احتمالی این مداخلات را نیز ارزیابی کند.
خلاصه به زبان ساده
استفاده از شیوه‌های مختلف در تشخیص کودک بزرگ برای سن بارداری، برای بهبود پیامدهای سلامت
موضوع چیست؟
کودک گاهی ممکن است بیش از حد انتظار رشد کند و در زمان زایمان با وزن بالایی متولد شود. وقتی در زمان بارداری به رشد بیش از حد کودک مشکوک شوند، مادر می‌تواند تحت مراقبت‌ها و تست‌های پیش از زایمان بیشتری قرار گیرد تا سلامت او و کودک در حال نمو به دقت ارزیابی شود.

اهمیت آن در چیست؟
تست‌ها می‌توانند هرگونه علامت ضعف وضعیت جسمانی کودک، یا ایجاد عوارض را در مادر مشخص کنند. فراوانی و ترکیب این تست‌ها برمبنای پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های مناطق مختلف متفاوت است. انواع مختلفی از تست‌ها ممکن است روی جنین صورت گیرد، شامل: شمارش حرکات جنین، ارزیابی ضربان قلب جنین (Cardiotochogeraphy)، سنجش غلظت قند خون مادر، استفاده از اولتراسوند برای اسکن رشد جنین یا سونوی داپلر برای بررسی وضعیت عروقی جنین و سنجش حجم مایع اطراف جنین.
کودکان درشت هم برای مادر و هم خود خطرات احتمالی را از جمله مرگ داخل رحمی جنین و مرده‌زایی افزایش می‌دهند. هنگام تولد چنین کودکی، خطر سطح پائین اکسیژن، بد قرار گرفتن شانه، آسیب‌های عصبی، شکستگی استخوانی، سطح پائین قند خون و نیاز به ارجاع به واحد مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) بیشتر است. از عوارض مادری می‌توان به زایمان طولانی، نیاز به انجام عمل جراحی (نظیر سزارین) برای زایمان، آسیب به پرینه، خونریزی بعد از زایمان و پارگی رحم اشاره کرد.
مشاوره در مورد رژیم غذایی مادر، اصلاح سبک زندگی و پایش قند خون و کنترل سطح آن با کمک انسولین در مادران مبتلا یه دیابت یا دیابت بارداری، از جمله مداخلاتی هستند که سرعت رشد جنین را کم می‌کنند و در بهبود پیامدهای سلامت در مادر و جنین مؤثرند.

چه شواهدی یافتیم؟
ما جست‌وجوی خود را در 10 آگوست 2015 انجام دادیم اما هیچ کارآزمایی تصادفی‌سازی نیافتیم که تأثیر انجام آزمون‌های بیشتر را بر پیامدهای سلامت در مادران باردار با جنین دارای رشد بیش از حد بعد از هفته 20 بارداری سنجیده باشد.

این چه معنایی دارد؟
برای ارائه راهکار عملی در این حوزه، کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده بیشتری لازم است تا مشخص کند که آیا انجام تست‌ و مراقبت‌های بیشتر در بارداری‌هایی که کودک، درشت شناسایی شده، بر پیامدهای سلامت مادر و کودک مؤثرند یا خیر. همچنین شناسایی و ارزیابی هرگونه هزینه یا عارضه احتمالی این تست‌ها، مراقبت‌ و نظارت‌های اضافی ضروری‌ است، چرا که شناسایی کودکان با رشد بیش از حد در یک بارداری، می‌تواند موجب نگرانی بی‌مورد مادر و انجام اقدامات و مداخلات غیر ضروری، نظیر القای زایمان یا انجام عمل سزارین شود.

(2432 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (72 دریافت)    

پذیرش: 1394/5/30 | انتشار: 1395/1/17