جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lee Hooper, Lena Al‐Khudairy, Asmaa S Abdelhamid, Karen Rees, Julii S Brainard, Tracey J Brown, et al . Omega-6 fats for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-2560-fa.html
پیشینه
چربی‌های امگا-6 چربی‌های چندزنجیره‌ای غیراشباع حیاتی برای بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک هستند، اما تاثیر آن‌ها روی خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی (CVD) مورد بحث است.
اهداف
ارزیابی تاثیرات افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 (لینولئیک اسید (LA ؛linoleic acid)، گاما - لینولنیک اسید (GLA ؛gamma‐linolenic acid)، دی هومو - گاما - لینولنیک اسید (DGLA ؛dihomo‐gamma‐linolenic acid) و آراشیدونیک اسید (AA ؛arachidonic acid)) بر مرگ‌ومیر ناشی از CVD و مرگ‌ومیر به هر علتی.
روش های جستجو
ما تا ماه می 2017؛ در CENTRAL؛ MEDLINE و Embase و تا سپتامبر 2016 در clinicaltrials.gov و پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت، بدون اعمال محدودیت زبانی، جست‌وجو کردیم. ما کارآزمایی‌هایی را نیز بررسی کردیم که در مرورهای سیستماتیک مرتبط وارد شده بودند.
معیارهای انتخاب
ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده (RCTs ؛randomised controlled trails) را مدنظر قرار دادیم که به مقایسه مصرف زیاد در مقابل کم چربی امگا-6 در بزرگسالان با یا بدون CVD پرداخته و تاثیرات آن را برای حداقل 12 ماه بررسی کرده بودند. جست‌وجوی ما شامل متون کامل، خلاصه‌ها، پایگاه‌های کارآزمایی‌های ثبت شده و مطالعات منتشر نشده بود. پیامدها عبارت بودند از: مرگ‌ومیر به هر علتی، مرگ‌ومیر CVD، حوادث CVD، عوامل خطر (چربی‌های خون، چاقی، فشار خون) و عوارض جانبی بالقوه. ما کارآزمایی‌هایی را کنار گذاشتیم که در آن‌ها نمی‌توانستیم تاثیرات چربی امگا-6 را از سایر مداخلات رژیم‌ غذایی، سبک زندگی یا دارویی جدا کنیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده به طور مستقل از هم به بررسی عناوین/خلاصه‌ها پرداختند، و کارآزمایی‌ها را برای ورود بررسی کردند، داده‌ها را استخراج و خطر وجود سوگیری (bias) را در کارآزمایی‌های وارد شده ارزیابی کردند. ما با نویسندگان مطالعات وارد شده مکاتبه کردیم. متاآنالیزها از آنالیز اثرات تصادفی استفاده کردند، درحالی‌که آنالیزهای حساسیت از اثرات ثابت استفاده کرده و تجزیه‌وتحلیل‌ها را به کارآزمایی‌هایی محدود کردند که خطر خلاصه سوگیری در آن‌ها پایین بود. برای جداول «خلاصه یافته‌ها» کیفیت شواهد را با استفاده از معیار GRADE (نظام درجه‌بندی کیفیت شواهد و قدرت توصیه‌ها) ارزیابی کردیم.
نتایج اصلی
ما 19 RCT را با مجموع 6461 شرکت‌کننده وارد کردیم که طول مدت آن‌ها از یک تا هشت سال بود. در هفت کارآزمایی، تاثیرات GLA مکمل و در 12 کارآزمایی تاثیرات LA مورد بررسی قرار گرفته شده بود، هیچ‌یک از کارآزمایی‌ها تاثیرات DGLA یا AA را بررسی نکرده بودند؛ چربی‌های امگا-6 عموما جایگزین چربی‌های اشباع‌شده یا چربی‌های تک‌زنجیره‌ای غیراشباع شده بودند. ما خطر خلاصه سوگیری را در سه RCT پایین برآورد کردیم.
پیامدهای اولیه: ما به شواهدی با کیفیت پایین دست پیدا کردیم که نشان می‌داد افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 روی مورتالیتی به هر علتی (خطر نسبی (RR): 1.00؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.88 تا 12.1؛ 740 مورد مرگ؛ 4506 فرد تصادفی‌سازی شده؛ 10 کارآزمایی) یا حوادث CVD (RR: 0.97؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.81 تا 15.1؛ 1404 نفر از 4962 فرد تصادفی‌سازی شده دچار این حوادث شدند، 7 کارآزمایی) تاثیری ندارد یا تاثیر اندکی دارد. ما در رابطه با تاثیر افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 بر میزان مرگ‌ومیر CVD (RR: 1.09؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.76 تا 1.55؛ 472 مرگ؛ 4019 فرد تصادفی‌سازی شده؛ 7 کارآزمایی)، حوادث بیماری کرونری قلبی (RR: 0.88؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.66 تا 1.17؛ 1059 فرد دچار حوادث از 3997 فرد تصادفی‌سازی شده؛ 7 کارآزمایی)، حوادث ماژور جانبی قلبی و مغزی‌عروقی (RR: 0.84؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.59 تا 20.1؛ 817 حادثه؛ 2879 شرکت‌کننده؛ 2 کارآزمایی) یا سکته مغزی (RR: 1.36؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.45 تا 4.11؛ 54 حادثه؛ 3730 شرکت‌کننده؛ 4 کارآزمایی) مطمئن نیستیم، چراکه کیفیت این شواهد را بسیار پایین برآورد کردیم. ما هیچ مدرکی را مبنی بر تاثیرات دوز - پاسخ یا مدت زمان برای هیچ یک از پیامدهای اولیه پیدا نکردیم، اما پیشنهادهایی برای محافظت بیش‌تر در شرکت‌کنندگانی که مصرف پایه امگا-6 آن‌ها کم بود، وجود داشت.
پیامدهای کلیدی بیش‌تر: ما دریافتیم که افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 می‌تواند خطر ابتلا به سکته قلبی (MI) را کاهش دهد (RR: 0.88؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.76 تا 02.1؛ 609 حادثه؛ 4606 شرکت‌کننده؛ 7 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت پایین). شواهدی با کیفیت بالا پیشنهاد می‌کنند که افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 در طولانی‌مدت میزان کلسترول تام سرم را اندکی کاهش می‌دهد (میانگین تفاوت (MD): mmol/L -0.33؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.50- تا 0.16 -؛ I2 = %81؛ ناهمگونی تا حدی بوسیله دوز توجیه می‌شود؛ 4280 شرکت‌کننده؛ 10 کارآزمایی). افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 احتمالا بر چاقی تاثیری ندارد یا تاثیر آن اندک است (MD شاخص توده بدنی (BMI): - 0.56 kg/m2؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.56- تا 16.0؛ 371 شرکت‌کننده؛ 1 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت متوسط). ممکن است تاثیر مختصری بر میزان تری‌گلیسیرید سرم (mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.23- تا 21.0؛ 834 شرکت‌کننده؛ 5 کارآزمایی)، میزان HDL (mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.03- تا 02.0؛ 1995 شرکت‌کننده؛ 4 کارآزمایی) یا میزان LDL داشته یا روی آن‌ها تاثیری نداشته باشد (mmol/L - 0.04 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.21- تا 0.14؛ 244 شرکت‌کننده؛ 2 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت پایین).
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
این گسترده‌ترین ارزیابی سیستماتیک مربوط به تاثیرات چربی‌های امگا-6 بر سلامت قلبی‌عروقی، مرگ‌ومیر، چربی‌ها و چاقی تا به امروز است، که با استفاده از داده‌هایی صورت گرفته که پیش از این منتشر نشده‌اند. ما هیچ مدرکی را مبنی بر اینکه افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 بتوانند پیامدهای قلبی‌عروقی را، به غیر از MI، کاهش دهند، نیافتیم، درحالی‌که برای پیشگیری از ابتلا یک نفر به MI، لازم بود 53 نفر افزایش مصرف چربی امگا-6 داشته باشند. با وجودی که مزایای چربی‌های امگا-6 هنوز تایید نشده، افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 ممکن است در افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به MI هستند مفید باشد. افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 باعث کاهش کلسترول تام سرم می‌شود اما تاثیری بر سایر فاکتورهای چربی خون یا چاقی ندارد.
خلاصه به زبان ساده
چربی‌های امگا-6 برای پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی و گردش خون
سوال مطالعه مروری
 
ما به بررسی کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی شده‌ای (شرکت‌کنندگان برای بودن در هر دو گروه درمان شانس یکسان دارند) پرداختیم که به مقایسه تاثیرات مصرف بالاتر در مقابل مصرف کم‌تر چربی‌های امگا-6 بر مرگ‌ومیر و بیماری‌های قلبی و گردش خون (بیماری‌های قلبی عروقی(CVD)، شامل حملات قلبی و سکته مغزی) پرداخته بودند.

پیشینه
چربی‌های امگا-6 ضروری هستند، ما باید مقادیری را از آن‌ها از مواد غذایی به دست آوریم. آن‌ها برای تنظیم تولید انرژی (بخشی از متابولیسم)، سلامت استخوان، پوست و مو مهم هستند. بسیاری از غذاها حاوی چربی‌های امگا-6 هستند، به ویژه روغن‌های گیاهی و آجیل. چربی‌های امگا-6 عبارتند از اسید لینولئیک (LA)، اسید گاما - لینولنیک (GLA)، دی‌هومو - گاما - لینولنیک اسید (DGLA) و آراشیدونیک اسید (AA).
بعضی شواهد پیشنهاد می‌کنند که افزایش مصرف چربی‌های امگا-6، همراه با مصرف کم‌تر چربی‌های اشباع شده (از منابع حیوانی مانند گوشت و پنیر) می‌توانند بیماری عروق کرونر قلبی را کاهش دهند. در مقابل، این نگرانی وجود دارد که سطوح بالای چربی‌های امگا-6 می‌توانند با افزایش التهاب، خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی را بیش‌تر کنند. به‌طورکلی، شواهد قطعی در مورد مزایا و معایب مصرف چربی‌ امگا-6 بر بیماری‌های قلب و گردش خون یا سایر پیامدهای مرتبط با سلامت وجود ندارد.

ویژگی‌های مطالعه
 
شواهدی که در این مرور وجود دارند تا می 2017 به‌روز هستند. ما به 19 مطالعه با مجموع 6461 بزرگسال دست یافتیم. این مطالعات تاثیرات میزان بالاتر مصرف چربی امگا-6 را در مقایسه با مقادیر پایین‌تر آن، بر بیماری‌های قلب و گردش خون و هم‌چنین مرگ‌ومیر ارزیابی کرده بودند. ما متوجه شدیم که سه کارآزمایی بسیار قابل اعتماد بودند (با طراحی‌های خوب که به ایجاد شواهد معتبر منجر شد). مطالعات در آمریکای شمالی، آسیا، اروپا و استرالیا انجام شده بودند و هشت مطالعه فقط توسط سازمان‌های ملی یا سازمان‌های خیریه تامین مالی شده بودند. شرکت‌کنندگان میزان مصرف چربی‌های امگا-6 خود را افزایش داده یا همان چربی‌های معمول خود را برای حداقل یک سال و حداکثر هشت سال ادامه داده بودند.

نتایج اصلی
ما دریافتیم که افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 ممکن است تاثیر اندکی بر مرگ‌ومیر یا حوادث قلبی‌عروقی داشته باشد یا بر آن‌ها بدون تاثیر باشند، اما می‌تواند خطر حملات قلبی را کاهش دهد (شواهد با کیفیت پایین). نقاط ضعف شواهد عبارت بودند از: مشکلاتی در طراحی مطالعات، تعداد کم حوادث، تعداد کم شرکت‌کنندگان از کشورهای در حال توسعه و تعداد کم زنان.
شواهد پیشنهاد می‌کنند که افزایش مصرف چربی‌های امگا-6 باعث کاهش کلسترول خون می‌شوند (شواهد با کیفیت بالا) و احتمالا بر وزن بدن متناسب با قد تاثیر مختصری داشته یا بر آن تاثیری ندارند (همه شواهد با کیفیت متوسط) و ممکن است روی میزان تری‌گلیسیریدها، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL، کلسترول خوب) یا لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL، کلسترول بد) نیز تاثیری ناچیز داشته یا تاثیری نداشته باشند (شواهد با کیفیت پایین).

(686 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (43 دریافت)    

پذیرش: 1396/2/11 | انتشار: 1397/9/8