جلد 2019 -                   جلد 2019 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Monica F Chen, Carole H Kim, Anne L Coleman. Cyclodestructive procedures for refractory glaucoma. 3 2019; 2019
URL: http://cochrane.ir/article-1-2438-fa.html
پیشینه
جراحی‌های تخریب جسم مژگانی (cyclodestructive procedures) اغلب در بیماران مبتلا به گلوم مقاوم که نتوانسته‌اند از پروسیجرهای فیلتراسیون و حداکثر درمان دارویی به سطوح پایین‌تری از فشار داخل چشم (IOP) دست‌ یابند، استفاده می‌شوند. تخریب جسم مژگانی (ciliary body) از طریق کاهش تشکیل مایع هومر (aqueous humor formation) به IOP پایین‌تر کمک می‌کند. از میان انواع زیادی از پروسیجرهای تخریب جسم مژگانی، لیزر سیکلوفتوکواگولاسیون (CPC) متداول‌ترین روش جراحی برای کاهش جریان داخلی مایع است. گزینه‌ها برای CPC دارای طیف گسترده‌ای هستند: آن‌ها می‌توانند با استفاده از neodymium:yttrium‐aluminum‐garnet (Nd:YAG) اجرا شوند یا لیزر دیود (diode laser) و انرژی لیزر می‌تواند از طریق روش‌های تماسی یا غیرتماسی ارائه شود. دیگر پروسیجر تخریب جسم مژگانی، سیکلوفتوکواگولاسیون اندوسکوپیک (ECP) است که در آن افتالمولوژیست می‌تواند به صورت انتخابی برای هدف‌ قرار دادن اپیتلیوم مژگانی و بریدن بافت جسم مژگانی استفاده کند. درباره بهترین روش تخریب جسم مژگانی و چگونگی مقایسه آن‌ها یا سایر جراحی‌های گلوکوم بحث وجود دارد.
اهداف
بررسی اثربخشی و ایمنی نسبی پروسیجرهای تخریب جسم مژگانی در مقایسه با سایر پروسیجرها در افراد مبتلا به گلوکوم مقاوم از هر نوع و بررسی اثربخشی و ایمنی نسبی فرآیندهای تخریب جسم مژگانی مجرد (individual) در مقایسه با یکدیگر.
روش های جستجو
ما در پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های کنترل شده در کاکرین (CENTRAL ؛Cochrane Central Register of Controlled Trails) (که پایگاه ثبت کارآزمایی‌های چشم و بینایی را دربرمی‌گیرد) (2018، شماره 9)؛ Ovid MEDLINE؛ Embase.com؛ PubMed؛ LILACS BIREME؛ ClinicalTrials.gov و WHO ICTRP جست‌وجو کردیم. تاریخ جست‌وجو 21 سپتامبر 2018 بود.
معیارهای انتخاب
ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده یا کارآزمایی‌های شبه - تصادفی‌سازی شده‌ای را وارد مرور کردیم که در آن‌ها شرکت‌کنندگان تحت پروسیجر ثانویه برای گلوکوم مقاوم قرار گرفته بودند. ما کارآزمایی‌ها را با هر نوع لیزر، روش استفاده و تنظیمات لیزر وارد مرور کردیم. مقایسه اولیه، هر نوع فرآیند سیکلودستراکتیو در مقابل درمان دیگری از گلوکوم و مقایسه‌های ثانویه فرآیندهای سیکلودستراکتیو مجرد در مقابل فرآیند دیگری از سیکلودستراکتیو بودند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
2 نویسنده مرور به صورت مستقل به مرور عناوین و چکیده مقالات به دست آمده از جست‌وجوی پایگاه‌های اطلاعاتی پرداخته و پس از بازیابی گزارش‌های تمام‌متن از مواردی که به‌طور بالقوه مرتبط بودند، مقالات تما‌م‌متن را به عنوان وارد شده به مرور یا خارج شده از مرور دسته‌بندی کردند. 2 نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم داده‌ها را از مطالعات وارد شده به مرور استخراج و خطر سوگیری (bias) را ارزیابی کردند. عدم‌توافق‌ها (discrepancies) از طریق بحث یا مشاوره با نویسنده سوم مرور در مواقع ضروری رفع شدند.
نتایج اصلی
ما 5 کارآزمایی را وارد مرور کردیم که داده‌های به دست آمده را از 330 چشم (326 شرکت‌کننده) گزارش کرده بودند. یک مطالعه دارای خطر پایین سوگیری برای اکثر حوزه‌ها و سایر مطالعات دارای خطر کلی نامشخص سوگیری بودند. این مرور 4 مقایسه متفاوت را دربرمی‌گیرد: 1) ECP در مقابل ایمپلنت احمد (Ahmed implant)، 2) CPC میکروپالس در مقابل CPC با موج مداوم (continuous‐wave)؛ 3) CPC با دیود در مقابل لیزر Nd:YAG؛ و 4) CPC با یک لیزر Nd:YAG تابش دهنده 8J در مقابل 4J.
هیچ‌مطالعه‌ای داده‌های مربوط به پیامد اولیه ما، تغییر از مبدا از نظر شدت دردِ گزارش‌شده از سوی شرکت‌کننده یا تغییر را در تعداد داروهای درد گزارش نکرده بود.
ما برای مقایسه اولیه‌مان، یک کارآزمایی را که به مقایسه ECP با ایمپلت احمد پرداخته بود، وارد مرور کردیم. در پیگیری 12 ماهه، اختلاف میانگین (MD) در IOPها بین گروه‌ها 1.14- میلی‌متر جیوه بود (95% فاصله اطمینان (CI): 4.21- تا 1.93؛ 58 شرکت‌کننده؛ شواهد با قطعیت پایین (LCE)). 24 ماه پس از مداخله، شواهدی را با قطعیت بسیار پایینی به دست آوردیم که نشان می‌داد حدت بینایی ممکن است در میان شرکت‌کنندگان در گروه ECP نسبت به گروه ایمپلنت احمد بهتر باشد (MD:logMAR - 0.24 ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.52 تا 0.04؛ 54 شرکت‌کننده) و تفاوت در میانگین تعداد داروهای گلوکوم مورداستفاده از سوی شرکت‌کنندگان در هر گروه مشخص نبود (MD: 0.50-؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.17- تا 0.17؛ 54 شرکت‌کننده؛ شواهد با قطعیت بسیار پایین). رویدادهای جانبی گزارش‌شده در گروه ECP (34 شرکت‌کننده) به ازای هر یک از هیپوتونی (hypotony)، بالبی ‌فیتیسیس (phthisis bulbi)، جدا شدن شبکیه (retinal detachment) و جدا شدن کوروئیدال (choroidal detachment) یک مورد بودند؛ در گروه ایمپلنت احمد (34 شرکت‌کننده) یک مورد اندوفتالمیت، 2 مورد جدا شدن شبکیه و 6 مورد جدایی کوروئیدال وجود داشت.
3 نوع مقایسه از 4 مطالعه وارد شده به مرور، داده‌های مربوط به مقایسه‌های ثانویه ما را ارائه کرده بودند. در مقایسه‌ای که CPC میکروپالس را با CPC با موج مداوم مقایسه کرده بود، گزارش شده بود که میانه IOP بین 2 گروه در تمامی مقاطع زمانی مشابه بود. 18 ماه پس از مداخله، تعداد میانه داروهای پایین‌آورنده IOP از 2 تا 1 در هر 2 گروه کاهش یافته بود. یک شرکت‌کننده در گروه میکروپالس و 2 شرکت‌کننده در گروه امواج مداوم حدمت بینایی تشدید شده نشان داده بود. یک مورد التهاب طولانی‌مدت در گروه میکروپالس (23 شرکت‌کننده) دیده شده بود. 7 مورد التهاب طولانی‌مدت، 5 مورد هیپوتونی و یک مورد بالبی ‌فیتیسیس در گروه امواج مداوم (23 شرکت‌کننده) دیده شده بودند.
2 مطالعه CPCای را که در آن‌ها از دیود نیمه‌هادی استفاده شده بود در مقابل لیزر Nd:YAG مقایسه کرده بودند. 12 ماه پس از مداخله، MD در IOP در یک مطالعه 1.02 میلی‌متر جیوه بود (95% فاصله اطمینان (CI): 1.49- تا 3.53) (LCE). مطالعه دوم میانگین IOP را فراتر از 3 ماه پیگیری گزارش نکرده بود. هیچ‌یک از مطالعات میانگین تغییر را در بهترین حدت بینایی تصحیح‌شده یا تعداد داروهای گلوکوم گزارش نکرده بودند. هر 2 مطالعه هیپوتومی را به عنوان رویداد جانبی در 3 شرکت‌کننده در هر مطالعه گزارش کرده بودند.
یک مطالعه تنظیمات مختلف انرژی را از نوع یکسانی از لیزر Nd:YAG مقایسه کرده بود. در پیگیری 12 ماهه، حدت بینایی تغییر نکرده بود یا در 21 نفر از 33 شرکت‌کننده در گروه 8J و 20 شرکت‌کننده از 27 شرکت‌کننده در گروه 4J بهبود یافته بود (خطر نسبی (RR): 0.86؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.61 تا 1.21؛ شواهد با قطعیت بسیار پایین). بیش‌تر شرکت‌کنندگان در گروه 8J تعداد داروهای دریافت شده را در مقایسه با گروه 4J کاهش داده بود (RR: 1.49؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.76 تا 2.91؛ 50 شرکت‌کننده؛ شواهد با قطعیت بسیار پایین). حضور فیبرین یا هایفما (hyphema) در 5 شرکت‌کننده‌ای که 8J دریافت کرده بودند دیده شده بود. واکنش اتاق قدامی (anterior chamber reaction) شدیدی در 11 نفر از 26 شرکت‌کننده‌ای که انرژی 8J دریافت کرده بودند (42%) و 2 نفر از 21 شرکت‌کننده‌ای که انرژی 4J دریافت کرده بودند (10%)، وجود داشت.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
شواهد به دست آمده از 5 مطالعه وارد شده به این مرور منجر به نتیجه‌گیری قطعی نشد، این‌که آیا پروسیجرهای تخریب جسم مژگانی برای گلوکوم مقاوم منجر به پیامدهای بهتر و عوارض کم‌تر نسبت به سایر روش‌های درمان گلوکوم می‌شود یا خیر و این‌که آیا یک نوع پروسیجر تخریب جسم مژگانی بهتر از نوع دیگری از این پروسیجر است یا خیر، مشخص نیست. شایع‌ترین رویدادهای جانبی گزارش‌شده در میان تمامی 5 مطالعه عبارت بودند از هیپوتومی و بالبی ‌فتیسیس. کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده با طراحی خوب نیاز هستند. پیامدهای گزارش‌شده توسط بیمار از جمله درد و کیفیت زندگی بهتر است به عنوان پیامدهای اولیه یا پیامدهای ثانویه مهم در کارآزمایی‌های آتی موردتوجه قرار گیرند.
خلاصه به زبان ساده
جراحی لیزر در افراد مبتلا به گلوکوم کنترل‌نشده که فشار چشم را از طریق تخریب بخشی از چشم که مایع داخل چشم را تولید می‌کند، پایین می‌آورد.
هدف این مطالعه مروری چیست؟
هدف این مطالعه مروری کاکرین یافتن چگونگی کاهش فشار در چشم در اثر استفاده از پروسیجرهای لیزری در مقایسه با سایر رویکردها در افراد مبتلا به گلوکوم بود که به سایر انواع درمان‌ها پاسخ نداده‌اند. ما تمامی مطالعات مرتبط را درباره پروسیجرهای تخریب جسم مژگانی (cyclodestructive procedures) به منظور پاسخ به این سوال گردآوری و تجزیه‌وتحلیل کردیم. ما 5 مطالعه را به دست آوردیم.

پیام‌های کلیدی
اطلاعات کافی برای مقایسه گزینه‌های مختلف جراحی با یکدیگر وجود نداشت. ما نتوانستیم نتیجه بگیریم که کدام نوع از جراحی اثربخش‌ترین و ایمن‌ترین روش بود.

چه چیزی در این مرور مطالعه شد؟
برخی از افراد مبتلا به گلوکوم (آسیب عصب اپتیک در پشت چشم) دارای افزایش فشار در درون چشم نیز هستند. این فشار ممکن است به دلیل مشکل چشم در تخلیه مایع باشد. در صورتی که جسم مژگانی (ciliary body) تخریب شود، چشم دیگر نمی‌تواند مایع خیلی زیادی تولید کند. انجام این کار ممکن است فشار داخل چشم را کاهش داده و درد را در افراد مبتلا به گلوکوم تسکین دهد. روش‌های متعددی برای تخریب جسم مژگانی وجود دارند که تحت عنوان تخریب جسم مژگانی (cyclodestruction) شناخته می‌شوند. پزشکان می‌توانند از لیزر برای تخریب سلول‌ها در جسم مژگانی استفاده کرده، یا آن‌ها می‌توانند سلول‌ها را فریز کنند. ما می‌خواستیم این نوع از جراحی‌ها را با جراحی‌های سنتی بیش‌تر برای درمان گلوکوم مقایسه کنیم. جراحی با لیزر می‌تواند به روش‌های بسیار مختلفی انجام شود زیرا انواع مختلفی از لیزرها و روش‌ها برای استفاده از آن‌ها وجود دارند. ما همچنین می‌خواستیم برای بررسی برتری عملکرد هر نوع روش نسبت به سایر روش‌ها، این جراحی‌های لیزری را با یکدیگر مقایسه کنیم.

نتایح کلیدی این مطالعه مروری کدام هستند؟
ما 5 مطالعه را به دست آوردیم که به بررسی پروسیجرها برای تخریب جسم مژگانی پرداخته بودند. یک مطالعه به مقایسه استفاده از لیزر برای تخریب سلول‌ها با نوع دیگری از جراحی پرداخته بود که شامل جایگذاری یک لوله در داخل چشم برای هدایت مایع اضافه به خارج بود. 4 مورد از مطالعات انواع مختلفی را از لیزرها یا روش‌های مختلفی را از به کارگیری لیزر در چشم مقایسه کرده بودند. ما می‌خواستیم دریابیم که آیا این جراحی‌ها به کاهش درد در افراد مبتلا به گلوکوم کمک کرده بودند یا خیر، اما فقز 2 مورد از 5 مطالعه درباره درد از شرکت‌کنندگان سوال پرسیده بودند.
2 مورد از مطالعات 2 نوع را از لیزرهای مشابه مقایسه کرده بودند؛ ما داده‌های آن‌ها را برای کمک به درک نتایج کلی ترکیب کردیم. 2 مطالعه سطح فشار داخل چشم را پس از جراحی‌ها گزارش کرده بودند. ما دریافتیم که هر 2 نوع از جراحی‌های لیزر منجر به مقادیر یکسانی از کاهش فشار شده بودند. ما فقط اعتماد کمی به این نتایج داشتیم، زیرا یکی از مطالعات دارای شرکت‌کنندگان زیادی بود که پیگیری نشده بودند و گزارش نکرده بودند که چه اتفاقی برایشان افتاده بود.
ما علاقه‌مند بودیم بدانیم شرکت‌کنندگان پس از جراحی چه احساسی دارند، با وجود این هیچ‌یکی از مطالعات وارد شده به مرور این سوال را از شرکت‌کنندگان نپرسیده بودند. مطالعات آتی بهتر است این سوال مهم را از شرکت‌کنندگان بپرسند. ما همچنین اعتقاد داریم که مطالعات آتی بهتر است از شرکت‌کنندگان درباره اینکه آیا پس از جراحی درد آن‌ها کم‌تر شده بود یا خیر، سوال کنند.

این مطالعه مروری تا چه زمانی به‌روز است؟
ما برای دستیابی به مطالعات منتشر شده تا 21 سپتامبر 2018 جست‌وجو کردیم.

(937 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (110 دریافت)    

پذیرش: 1397/6/30 | انتشار: 1397/12/19