جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Anna Sutherland, Katrien Naessens, Emma Plugge, Lynda Ware, Karen Head, Martin J Burton et al . Olanzapine for the prevention and treatment of cancer-related nausea and vomiting in adults. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-2206-fa.html
پیشینه
اولانزاپین (olanzapine) به عنوان یک ضدتهوع استفاده جدیدی را از داروی آنتی‌سایکوتیک نشان می‌دهد. افرادی که مبتلا به سرطان هستند، ممکن است در هنگام دریافت شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی، یا در حالی که در مرحله تسکین‌بخش بیماری هستند دچار حالت تهوع و استفراغ شوند.
اهداف
ارزیابی اثربخشی و ایمنی اولانزاپین زمانی که به عنوان یک داروی ضدتهوع در پیش‌گیری و درمان حالت تهوع و استفراغ مرتبط با سرطان در بزرگسالان استفاده می‌شود.
روش های جستجو
ما CENTRAL؛ MEDLINE و Embase را برای داده‌های منتشر شده در 20 سپتامبر 2017 و هم‌چنین ClinicalTrials.gov و پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت را برای کارآزمایی‌های منتشر نشده جست‌وجو کردیم. ما فهرست‌های منابع را بررسی کردیم و با متخصصان این زمینه و نویسندگان مطالعات تماس گرفتیم.
معیارهای انتخاب
ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده (RCTs ؛randomised controlled trails) را از اولانزاپین در مقابل هر مقایسه‌کننده دیگر با یا بدون روش‌های درمانی کمکی برای پیش‌گیری یا درمان، یا هر دوی آن‌ها، از حالت تهوع یا استفراغ در افرادی با سن 18 سال یا بیش‌تر، در هر زمینه‌ای، با هر طول مدتی، با حداقل 10 شرکت‌کننده در هر بازوی درمانی انتخاب کردیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
ما از روش‌شناسی استاندارد کاکرین استفاده کردیم. ما از  سیستم GRADE (نظام درجه‌بندی کیفیت شواهد و قدرت توصیه‌ها) برای ارزیابی کیفیت شواهد برای هر پیامد اصلی استفاده کردیم. ما از داده‌ها برای عدم وجود حالت تهوع یا استفراغ و فراوانی عوارض جانبی جدی به عنوان پیامدهای اولیه استفاده کردیم. داده‌ها را برای درک بیمار از درمان، دیگر عوارض جانبی، رخوت و خستگی، حالت تهوع یا استفراغ، خواب‌آلودگی، شدت تهوع و استفراغ، پیشرفت تهوع و استفراغ، استفاده از ضدتهوع نجات‌بخش و تهوع و استفراغ به عنوان پیامدهای ثانویه در نقاط زمانی مشخص استخراج کرده‌ایم.
نتایج اصلی
ما 14 RCTs (1917 شرکت‌کننده) را از کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین وارد کردیم که بیش از 24 سرطان مختلف را بررسی کرده بودند. سیزده مطالعه در مورد تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی بود. اولانزاپین خوراکی طی دوره شیمی‌درمانی بسیار تهوع‌زا (HEC) یا نسبتا تهوع‌زا (MEC) (12 مطالعه)؛ کمورادیوتراپی (یک مطالعه)؛ یا تسکینی (یک مطالعه) تجویز شده بود. هشت مطالعه در انتظار طبقه‌بندی و 13 مطالعه در حال انجام بودند.
مقایسه اصلی، اولانزاپین در مقابل دارونما/عدم درمان بود. دیگر مقایسه‌ها عبارت بودند از آنتاگونیست‌های NK1، پروکینتیک‌ها، آنتاگونیست 5‐HT3 یا دگزامتازون.
ما همه مطالعات را در معرض خطر بالای سوگیری (bias) قرار دادیم، به جز یک مطالعه با داشتن یک یا تعداد بیش‌تری حوزه در معرض خطر سوگیری. 8 RCTs با تعداد کم‌تر از 50 شرکت‌کننده در هر بازوی درمانی و 10 RCTs با مسائل مربوط به کورسازی، در معرض خطر بالای سوگیری قرار داشتند. ما ارزیابی‌های GRADE را به دلیل عدم دقت، ناهمگنی و محدودیت‌های مطالعه به پائین رساندیم.

اولانزاپین در مقابل دارونما/عدم درمان
پیامدهای اولیه
زمانی که اولانزاپین به درمان استاندارد افزوده شود، احتمالا شانس نداشتن تهوع و استفراغ را در طول شیمی‌درمانی از 25% تا 50%، دو برابر می‌کند (خطر نسبی (RR): 1.98؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.59 تا 2.47؛ 561 شرکت‌کننده؛ 3 مطالعه؛ تومورهای تو پر؛ درمان HEC یا MEC؛ شواهد با کیفیت متوسط). تعداد نیازمند درمان برای پیامد مزایای اضافی (NNTB) معادل 5 (95% فاصله اطمینان (CI): 3.3 تا 6.6) بود.
مشخص نیست آیا اولانزاپین خطر عوارض جانبی جدی (تفاوت خطر مطلق: 0.7% بیش‌تر؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.2 تا 5.2) (RR: 2.46؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.48 تا 12.55؛ 7 مطالعه؛ 889 شرکت‌کننده؛ کیفیت شواهد پائین).
پیامدهای ثانویه
4 مطالعه در مورد درک بیمار از درمان گزارش کردند. یک مطالعه (48 شرکت‌کننده) تفاوتی را در ترجیح بیمار ذکر نکردند. 4 مطالعه کیفیت زندگی را گزارش کردند اما داده‌ها برای متاآنالیز ناکافی بودند.
اولانزاپین ممکن است عوارض جانبی دیگر را افزایش دهند (RR: 1.71؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.99 تا 2.96؛ 332 شرکت‌کننده؛ 4 مطالعه؛ کیفیت شواهد پائین) و احتمالا خواب‌آلودگی و خستگی را در مقایسه با عدم درمان یا دارونما افزایش دهند (RR: 2.33؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.30 تا 4.18؛ خطر مطلق پیش‌بینی شده: 8.2% بیش‌تر؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.9 تا 18.8؛ 464 شرکت‌کننده؛ 5 مطالعه؛ کیفیت شواهد متوسط). اولانزاپین احتمالا بر ریزش به هر دلیلی تاثیر نمی‌گذارد (RR: 0.99؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.57 تا 1.73؛ 943 شرکت‌کننده؛ 8 مطالعه؛ I² = 0%). ما مطمئن نیستیم اگر اولانزاپین ریزش را به دلیل عوارض جانبی افزایش می‌دهد (RR: 3.00؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.13 تا 70.16؛ 422 شرکت‌کننده؛ 6 مطالعه). هیچ شرکت‌کننده‌ای به دلیل عدم اثربخشی از مطالعه کنار گذاشته نشد.
ما مطمئن نیستیم اگر اولانزاپین پیشرفت تهوع و استفراغ را در مقایسه با دارونما یا عدم درمان کاهش می‌دهد (RR: 0.38؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.10 تا 1.47؛ 501 شرکت‌کننده ؛ 2 مطالعه؛ I² = 54%). هیچ مطالعه‌ای کاهش 50 درصدی را در شدت تهوع و استفراغ، استفاده از داروهای ضدتهوع یا ریزش گزارش نکردند.
ما مطمئن نیستیم اگر اثربخشی اولانزاپین در کاهش تهوع و استفراغ حاد موثر است. اولانزاپین احتمالا تهوع تاخیری (RR: 1.71؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.40 تا 2.09؛ 585 شرکت‌کننده؛ 3 مطالعه) و استفراغ (RR: 1.28؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.14 تا 1.42؛ 702 شرکت‌کننده؛ 5 مطالعه) را کاهش می‌دهد.
آنالیز زیرگروهی: 5 میلی‌گرم در مقابل 10 میلی‌گرم
آنالیزهای زیرگروهی برنامه‌ریزی شده دریافتند که مشخص نیست آیا اولانزاپین 5 میلی‌گرمی به اندازه 10 میلی‌گرمی آن اثر ضدتهوعی دارد. شواهد ناکافی برای رد احتمال این موضوع وجود دارد که اولانزاپین 5 میلی‌گرمی ممکن است خطر کمتر خواب‌آلودگی و خستگی داشته باشد.

دیگر مقایسه‌ها
یک مطالعه (20 شرکت‌کننده) اولانزاپین را با آنتاگونیست‌های NK1 مقایسه کرد. ما هیچ تفاوتی را در پیامدهای گزارش شده نیافتیم.
یک مطالعه (112 شرکت‌کننده) اولانزاپین را با یک پروکینتیک (متوکلوپرامید) مقایسه کرده و گزارش کرد که اولانزاپین ممکن است تهوع کلی (RR: 2.95؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.73 تا 5.02) و استفراغ کلی (RR: 3.03؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.78 تا 5.14) را برطرف کند.
یک مطالعه (62 شرکت‌کننده) اولانزاپین را در مقابل آنتاگونیست‌های 5‐HT3 مقایسه کرده و گزارش کرد که اولانزاپین احتمال کاهش 50% یا بیش‌تر را در تهوع و استفراغ در 48 ساعت (RR: 1.82؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.11 تا 2.97) و 24 ساعت (RR: 1.36؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.80 تا 2.34) افزایش می‌دهد.
یک مطالعه (229 شرکت‌کننده) اولانزاپین را در مقابل دگزامتازون مقایسه کرد و گزارش داد که اولانزاپین تهوع کلی (RR: 1.73؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.37 تا 2.18)، استفراغ کلی (RR: 1.27؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.10 تا 1.48)، تهوع تاخیری (RR: 1.66؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.33 تا 2.08) و استفراغ تاخیری (RR: 1.25؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.07 تا 1.45) را کاهش می‌دهد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
شواهدی با کیفیت متوسط وجود دارد که اولانزاپین خوراکی احتمالا شانس نداشتن تهوع و استفراغ را طی شیمی‌درمانی از 25 تا 50 درصد در بزرگسالان مبتلا به تومورهای جامد، علاوه بر درمان استاندارد، در مقایسه با دارونما یا عدم درمان، افزایش دهد. عدم اطمینانی وجود دارد که آیا عوارض جانبی جدی را افزایش می‌دهد. اولانزاپین ممکن است احتمال سایر عوارض جانبی را افزایش دهد، احتمالا باعث خواب‌آلودگی و خستگی شود. عدم اطمینان در مورد مزایا و آسیب‌های نسبی 5 میلی‌گرم در مقابل 10 میلی‌گرم وجود دارد.
ما فقط RCT هایی را شناسایی کردیم که اولانزاپین خوراکی را بررسی کرده بودند. یافته‌های این بررسی نمی‌تواند برای ارائه شواهدی در مورد اثربخشی و ایمنی هر فرم تزریقی (داخل وریدی، عضلانی یا زیر جلدی) از الانزاپین مورد توجه قرار گیرد.
خلاصه به زبان ساده
اولانزاپین برای پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ مرتبط با سرطان در بزرگسالان
پیشینه
اولانزاپین مورد مطالعه قرار گرفته تا مشخص شود آیا این دارو ممکن است به عنوان یک داروی ضدتهوع عمل کند و آیا ایمن هست. افرادی که مبتلا به سرطان هستند، معمولا در معرض تهوع و استفراغ ناراحت‌کننده هستند، علیرغم داروهای موجود، قبل، در طول و بعد از شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی، و در مرحله تسکینی بیماری (زمانی که هدف از درمان، تسکین علائم است و نه درمان). بعضی از افراد هم‌چنان تهوع و استفراغ را با شیمی‌درمانی تجربه می‌کنند حتی زمانی که داروهای استاندارد ضدتهوع دریافت می‌کنند.
اخیرا مطالعات انجام شده بر پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی تمرکز داشته است.

سوال مطالعه مروری
ما مزایا و معایب استفاده از اولانزاپین را برای جلوگیری و درمان تهوع و استفراغ در بزرگسالان مبتلا به سرطان بررسی کردیم.

زمان انجام پژوهش
ما به دنبال مطالعات در سپتامبر 2017 گشتیم.

ویژگی‌های مطالعه
ما 14 کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل شده (RCTs) را وارد کردیم زیرا آنها قابل‌اطمینان‌ترین شواهد را ارائه می‌دهند، با 1917 شرکت‌کننده در مجموع که از سراسر جهان گردآوری شده و استفاده از اولانزاپین خوراکی را در درمان یا پیشگیری تهوع و استفراغ بررسی کردند.
همه مطالعات وارد شده از اولانزاپین در ترکیب با داروهای دیگر، معمولا داروهای ضدتهوع استفاده کردند. 9 مطالعه اولانزاپین را با دارونما (یک ماده بدون اثرات درمانی) یا عدم درمان مقایسه کرد. سایر مطالعات اولانزاپین را به سایر داروهای ضدتهوع مقایسه کردند.

آیا شرکت‌کنندگان درمان‌های ضدسرطان دریافت کردند؟
سیزده RCT شامل شرکت‌کنندگانی بودند که شیمی‌درمانی دریافت کردند. شیمی‌درمانی براساس میزان احتمال تهوع و استفراغی که ایجاد می‌کند (یعنی اینکه تا چه اندازه تهوع زا باشد) درجه‌بندی می‌شود. در شش RCT، شرکت‌کنندگان شیمی‌درمانی بسیار تهوع‌زا (HEC) یا شیمی‌درمانی با تهوع‌زایی متوسط (MEC) دریافت کردند. در شش RCTs شرکت‌کنندگان فقط HEC دریافت کردند. یک RCT اعلام نکرد که شرکت‌کنندگان HEC یا MEC را دریافت کرده‌اند.
هیچ RCT شامل شرکت‌کنندگان دریافت‌کننده رادیوتراپی به‌تنهایی نشد. یک کارآزمایی شامل شرکت‌کنندگانی بود که هر دو درمان شیمی‌درمانی و پرتودرمانی را برای سرطان خود دریافت کردند. یک کارآزمایی شامل شرکت‌کنندگانی بود که شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی را دریافت نکردند.

منابع حمایت مالی مطالعه
هیچ یک از RCTs وارد شده منابع مالی خود را از شرکت‌های دارویی دریافت نکرده بودند. 5 مطالعه ذکر کردند که منابع مالی خود را از بنیادهای سرطان، خیریه‌ها یا دانشگاه‌ها گرفته‌اند. 9 مطالعه هیچ توضیحی در این مورد نداده بودند.

نتایج اصلی
پنجاه درصد از افرادی که اولانزاپین و همچنین درمان استاندارد دریافت کردند، در مقایسه با 25 درصد از کسانی که درمان استاندارد را دریافت کردند، احتمالا در طول شیمی‌درمانی، تهوع و استفراغ نداشته‌اند. احتمالا اولانزاپین باعث خواب‌آلودگی ناخواسته می‌شود. ما مطمئن نیستیم که در صورت استفاده از 5 میلی‌گرم اولانزاپین در روز به جای 10 میلی‌گرم اولانزاپین در روز، بدون کاهش مزایای ضدتهوعی آن، احتمال خواب‌آلودگی کاهش می‌یابد. ما در مورد خطر بروز دیگر عوارض جانبی یا عوارض جانبی جدی مطمئن نیستیم، بنابراین مهم است آگاه باشیم که ممکن است این اتفاق بیفتد. برخی از پیشنهادات وجود دارد که افرادی که اولانزاپین را با درمان استاندارد درمان می‌کنند، نسبت به افرادی که فقط درمان استاندارد استفاده می‌کنند، کیفیت زندگی بهتری دارند ، اما ما در مورد این موضوع بسیار نامطمئن هستیم، زیرا ما قادر به تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها نبودیم. شواهد کافی برای گفتن اینکه آیا افراد ترجیح می‌دهند اولانزاپین دریافت کنند یا خیر، وجود ندارد.
شواهد کافی وجود ندارد که بگوییم آیا اولانزاپین به همان خوبی، بدتر یا بهتر از سایر داروهای ضدتهوع کنونی است که استفاده می‌شوند.

کیفیت شواهد
ما کیفیت شواهد به‌دست آمده را از مطالعات با استفاده از چهار سطح: بسیار پائین، پائین، متوسط یا بالا رتبه‌بندی کردیم. «شواهد با کیفیت بسیار پائین» به این معنی است که ما در مورد نتایج بسیار نامطمئن هستیم. «شواهد با کیفیت بالا» بدان معنی است که ما در مورد نتایج بسیار مطمئن هستیم. ما شواهدی را با کیفیت متوسط پیدا کردیم که الانزاپین تهوع و استفراغ را کاهش می‌دهد اما هم‌چنین باعث افزایش خواب‌آلودگی ناخواسته در مقایسه با دارونما یا بدون درمان می‌شود. شواهدی با کیفیت متوسط در مورد اولویت بیمار و شواهدی با کیفیت پائین در مورد عوارض جانبی وجود دارد. کیفیت شواهد باقیمانده، پایین یا بسیار پایین بود.

کاربردهای مرور
اولانزاپین احتمالا یک داروی ضد تهوع موثر است. ما مطمئن نیستیم که دوز بهتر کدام است، 5 میلی‌گرم یا 10 میلی‌گرم، یا ممکن است 5.2 میلی‌گرم نیز مناسب باشد. با این حال، این مرور فقط اطلاعاتی را در مورد تجویز خوراکی اولانزاپین پیدا کرده و هیچ‌گونه اطلاعاتی در مورد تزریق آن پیدا نکرده است. تحقیق بیش‌تر برای اطلاع‌رسانی در طبابت بالین مورد نیاز است.
(1818 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (62 دریافت)    

پذیرش: 1396/6/29 | انتشار: 1397/6/30