جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asmaa S Abdelhamid, Nicole Martin, Charlene Bridges, Julii S Brainard, Xia Wang, Tracey J Brown, et al . Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-2003-fa.html
پیشینه
شواهد مربوط به تاثیرات تمامی اسیدهای چرب چندزنجیره‌ای اشباع‌نشده (PUFA ؛polyunsaturated fatty acids) دوپهلو و دارای ابهام هستند. روغن‌های ماهی غنی از PUFA امگا 3 و روغن‌های گیاهی غنی از PUFA امگا 6 هستند. شواهد نشان می‌دهند که افزایش مصرف غذاها، مکمل‌ها یا غذاهای تکمیل‌شده غنی از PUFA، می‌توانند کلسترول سرم را کاهش دهند، اما ممکن است باعث افزایش وزن بدن شوند، بنابراین تاثیرات کلی قلبی عروقی آن‌ها مشخص نیست.
اهداف
ارزیابی تاثیرات افزایش مصرف PUFA تام در بیماری‌های قلبی عروقی و تمامی علل مرگ‌ومیر، چربی‌ها و چاقی در بزرگسالان.
روش های جستجو
ما تا اپریل 2017، در منابع MEDLINE؛ CENTRAL و Embase جست‌وجو کردیم و تا سپتامبر 2016 در clinicaltrials.gov و پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت، بدون اعمال محدودیت زبان به پژوهش پرداختیم. کارآزمایی‌های موجود را در مرورهای سیستماتیک مرتبط نیز بررسی کردیم.
معیارهای انتخاب
تمامی کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده (RCTs ؛randomised controlled trials) که مصرف زیاد PUFA را با مصرف پایین آن در بزرگسالان با یا بدون بیماری قلبی عروقی مقایسه و تاثیرات آن را پس از 12 ماه یا بیشتر بررسی کرده بودند، واجد شرایط بودند. ما متون کامل، خلاصه‌ها، کارآزمایی‌های ثبت شده و داده‌های منتشر نشده را در نظر گرفتیم. پیامدهای مورد نظر عبارت بودند از: تمامی علل مرگ‌ومیر، وقایع و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی، عوامل خطر (چربی خون، چاقی، فشار خون) و عوارض جانبی. ما کارآزمایی‌هایی را کنار گذاشتیم که در آن‌ها قادر به جداکردن اثرات مصرف PUFA از دیگر رژیم‌های غذایی، سبک زندگی یا مداخلات پزشکی نبودیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مطالعه مروری به طور مستقل از هم عناوین و خلاصه‌ها را غربالگری کردند، کارآزمایی‌هایی را از نظر واجد شرایط بودن بررسی کردند، داده‌ها را استخراج و خطر سوگیری (bias) را ارزیابی کردند. به منظور دستیابی به داده‌های بیشتر، با نویسندگان کارآزمایی‌های انتخاب شده مکاتبه کردیم. متاآنالیزها با استفاده از تجزیه‌و‌تحلیل‌های با اثر تصادفی، تجزیه‌وتحلیل حساسیت شامل اثرات ثابت و محدود به خطر پایین سوگیری انجام شدند. کیفیت شواهد را با استفاده از سیستم GRADE (نظام درجه‌بندی کیفیت شواهد و قدرت توصیه‌ها)ارزیابی کردیم.
نتایج اصلی
ما 49 RCT را با مجموع 24272 شرکت‌کننده تصادفی‌سازی شده انتخاب کردیم که طول آن‌ها از یک تا هشت سال متغیر بود. در یازده کارآزمایی خطر نهایی سوگیری پایین بود، و 33 نفر از شرکت‌کنندگان فاقد بیماری قلبی‌عروقی بودند. در اکثر کارآزمایی‌ها مصرف پایه PUFA نامعلوم بود، اما میزان آن از8% تا 3.9% از کل انرژی مصرفی گزارش شده بود. اکثر کارآزمایی‌ها کپسول‌های مکمل تجویز کرده بودند، اما هشت مورد توصیه‌هایی پیرامون رژیم غذایی داده بودند، هشت مورد غذاهای مکمل مانند آجیل و مارگارین دادند و سه کارآزمایی از روش‌های ترکیبی برای افزایش PUFA استفاده کرده بودند.
افزایش مصرف PUFA احتمالا تاثیر اندکی بر تمامی علل مرگ‌ومیر دارد یا بی‌تاثیر است (خطر 7.8% در مقابل 6.7%؛ (خطر نسبی) (RR: 0.98؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.89 تا 1.07؛ 19290 شرکت‌کننده در 24 کارآزمایی)، اما احتمالا به میزان اندکی خطر ابتلا به بیماری‌های عروق کرونر را از 14.2% به 12.3% (RR: 0.87؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.72 تا 1.06؛ 15 کارآزمایی؛ 10766 شرکت‌کننده) و خطر وقایع قلبی‌عروقی را از 14.6% به 13.0% کاهش می‌دهد (RR: 0.89؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.79 تا 1.01؛ 17799 شرکت‌کننده در 21 کارآزمایی)، که کیفیت همه این شواهد متوسط بود. افزایش مصرف PUFA ممکن است کاهش اندکی در خطر مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های عروق کرونر (6.6% به 6.1%؛ RR: 0.91؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.78 تا 1.06؛ 9 کارآزمایی؛ 8810 شرکت‌کننده) و سکته مغزی ایجاد کند (1.2% به 1.1%؛ RR: 0.91؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.58 تا 1.44؛ 11 کارآزمایی؛ 14742 شرکت‌کننده؛ گویا فواصل اطمینان شامل آسیب‌های مهم می‌باشند) اما بر روی مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی تاثیر اندکی دارد یا بی‌تاثیر است (RR: 1.02؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.82 تا 1.26؛ 16 کارآزمایی؛ 15107 شرکت‌کننده)، کیفیت همه این شواهد پایین بود. اثرات افزایش مصرف PUFA روی عوارض جدی وقایع قلبی و عروق مغزی و فیبریلاسیون دهلیزی، مشخص نیست چراکه کیفیت این شواهد بسیار پایین است.
افزایش مصرف PUFA باعث کاهش مختصری در کلسترول تام می‌شود (میانگین تفاوت (MD): mmol/L - 0.12؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.23 - تا 0.02 -؛ 26 کارآزمایی؛ 8072 شرکت‌کننده) و احتمالا میزان تری‌گلیسیریدها را نیز اندکی کاهش می‌دهد (mmol/L - 0.12 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.04 - تا 0.02 -؛ 20 کارآزمایی؛ 3905 شرکت‌کننده) اما تاثیری بر لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)(mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.02 - تا 0.01؛ 18 کارآزمایی؛ 4674 شرکت‌کننده) یا لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) ندارد یا تاثیر آن ناچیز است (mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.09- تا 0.06؛ 15 کارآزمایی؛ 3362 شرکت‌کننده). افزایش مصرف PUFA احتمالا باعث افزایش وزن مختصری می‌شود (MD:Kg 0.76 ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.34 تا 1.19؛ 12 کارآزمایی؛ 7100 شرکت‌کننده).
تاثیرات افزایش مصرف PUFA بر عوارض جانبی جدی مانند آمبولی ریوی و خونریزی مشخص نیست، زیرا کیفیت این شواهد بسیار پایین است.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
این گسترده‌ترین مرور سیستماتیک از RCTهایی است که تا به امروز برای ارزیابی تاثیرات افزایش مصرف PUFA بر بیماری‌های قلبی‌عروقی، مرگ‌ومیر، چربی‌ها یا چاقی صورت گرفته است. افزایش مصرف PUFA احتمالا خطر ابتلا به بیماری‌های عروق کرونر و بیماری‌های قلبی عروقی را اندکی کاهش می‌دهد و ممکن است کمی خطر مرگ‌ومیر بیماری‌های قلبی‌عروقی و سکته مغزی را کاهش دهد(البته عوارض آن را رد نمی‌کند)، اما تاثیر آن بر علل مرگ‌ومیر یا مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی اندک است یا هیچ تاثیری ندارد. مکانیزم آن ممکن است از طریق کاهش چربی باشد، اما افزایش مصرف PUFA احتمالا وزن را کمی افزایش می‌دهد.
خلاصه به زبان ساده
اسیدهای چرب چند زنجیره‌ای اشباع نشده برای پیشگیری و درمان بیماری‌های قلب و گردش خون
سوال مطالعه مروری
ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی‌شده (شرکت‌کنندگان شانس برابری برای بودن در هر دو گروه درمان دارند) را مربوط به تاثیرات افزایش مصرف اسیدهای چرب چند زنجیره‌ای اشباع نشده (PUFA ؛polyunsaturated fatty acids) بر مرگ‌ومیر و بیماری‌های قلب و گردش خون (بیماری‌های قلبی عروقی)، از جمله حملات قلبی و سکته مغزی مورد بررسی قرار دادیم.

پیشینه
ما PUFA را در غذاهای معمول می‌خوریم، اما مقادیر PUFA خورده شده متفاوت است. شواهدی وجود دارد که افزایش مقدار مصرفی PUFA می‌تواند کلسترول خون‌مان را کاهش و امکان ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش دهد، به خصوص اگر PUFAها به جای چربی‌های اشباع (چربی‌هایی از منابع حیوانی مانند گوشت و پنیر) مصرف شوند اما خوردن مقادیر زیاد PUFA ممکن است وزن بدن را افزایش دهد و احتمال دارد چربی‌های امگا 6 (یکی از اجزای PUFA) خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را از طریق افزایش التهاب افزایش دهند. شواهد در مورد مزایا و معایب افزایش مصرف PUFA بر بیماری‌های قلب و گردش خون یا سایر پیامدهای مرتبط با سلامت، قطعی نیست.

ویژگی‌های کارآزمایی
شواهد موجود در این مرور کاکرین تا 27 اپریل 2017 به‌روز هستند. ما 49 کارآزمایی با مجموع 24272 شرکت‌کننده که مدت آن‌ها بین یک تا هشت سال بود، به‌دست آوردیم. این کارآزمایی‌ها اثرات مصرف مقادیر زیاد PUFA را در مقایسه با مقادیر کمتر آن، بر بیماری‌های قلب و گردش خون و مرگ‌ومیر مورد بررسی قرار داده بودند. دوازده کارآزمایی بسیار قابل اعتماد بودند (خطر وجود سوگیری در آن‌ها در مجموع پایین بود). شرکت‌کنندگان مرد و زن بودند، برخی از آنها به بیماری‌هایی مبتلا بودند و برخی دیگر نبودند. کارآزمایی‌ها در آمریکای شمالی، آسیا، اروپا و استرالیا انجام شده بودند و شانزده مورد از آن‌ها فقط از سوی سازمان‌های ملی یا سازمان‌های خیریه تامین مالی شده بودند.

نتایج اصلی
افزایش مصرف PUFA احتمالا موجب کاهش خطر مرگ می‌شود یا تاثیری بر آن ندارد (فاقد تاثیر مثبت یا منفی) (شواهد با کیفیت متوسط) و ممکن است خطر مرگ‌ ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی را نیز کاهش دهد یا بر آن تاثیری نداشته باشد (شواهد با کیفیت پایین). با این‌حال، ممکن است افزایش مصرف PUFA بتواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عوارض قلبی و سکته مغزی را اندکی کاهش دهد (شواهد با کیفیت متوسط). لازم بود پنجاه‌وسه نفر PUFA بیش‌تری مصرف کنند تا از ابتلا یک فرد به بیماری قلبی پیشگیری شود و 63 نفر لازم بود تا از ابتلا یک نفر به بیماری قلبی یا سکته مغزی پیشگیری شود. افزایش مصرف PUFA شاید کاهش بسیار اندکی در خطر مرگ‌ومیر ناشی از بیماری قلبی و سکته ایجاد کند اما احتمال وقوع عوارض آن وجود دارد (شواهد با کیفیت پایین). PUFA احتمالا میزان چربی‌های موجود را در خون اندکی کاهش دهد (کلسترول، شواهد با کیفیت بالا و تری‌گلیسیریدها، شواهد با کیفیت متوسط). افزایش مصرف PUFA ممکن است کمی وزن بدن را افزایش دهد (شواهد با کیفیت متوسط). این شواهد عمدتا مربوط به کارآزمایی‌های انجام شده روی افرادی است که در کشورهای با درآمد بالا زندگی می‌کنند.

(989 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (58 دریافت)    

پذیرش: 1396/2/7 | انتشار: 1397/4/27