جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Juan VA Franco, Tarek Turk, Jae Hung Jung, Yu-Tian Xiao, Stanislav Iakhno, Virginia Garrote et al . Non-pharmacological interventions for treating chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-1483-fa.html
پیشینه
پروستاتیت مزمن (Chronic prostatitis)/ سندرم درد لگنی مزمن (CP/CPPS ؛chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome) یک اختلال شایع است که درد لگنی و علائم دستگاه ادراری تحتانی (lower urinary tract symptoms) دو ویژگی بالینی آن به حساب می‌آیند. در حال حاضر رویکردهای بسیاری برای مدیریت این اختلال وجود دارد که در آن‌ها از هر دو دسته مداخلات دارویی (pharmacological) و غیر دارویی (non-pharmacological) استفاده می‌شود. نمره به‌دست آمده از ایندکس علائم پروستاتیت مزمن (CPSI ؛Chronic Prostatitis Symptom Index) موسسه ملی سلامت (NIH ؛National Institute of Health) یک سنجه معتبر است که به‌طور متداول بری اندازه‌گیری علائم CP/CPPS مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اهداف
ارزیابی اثرات روش‌های درمانی غیر فارماکولوژیکال برای CP/CPPS .
روش های جستجو
ما در چندین پایگاه اطلاعاتی، پایگاه ثبت کارآزمایی‌ها، منابع خاکستری و مجموعه مقالات کنفرانس‌ها بدون اعمال هیچ‌گونه محدودیتی به لحاظ زبان یا وضعیت انتشار به‌طور کامل جست‌وجو کردیم. تاریخ آخرین جست‌وجو در تمامی پایگاه‌های اطلاعاتی آگوست 2017 بود.
معیارهای انتخاب
ما تمامی کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده را وارد مرور کردیم. معیارهای ورود عبارت بودند از مردانی که CP/CPPS در آن‌ها تشخیص داده شده بود. ما تمامی مداخلات غیر دارویی را که در دسترس بودند، وارد مرور کردیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مرور به‌صورت مستقل مطالعات را دسته‌بندی کرده، چکیده‌ای از داده‌های به دست آمده را از مطالعات منتخب استخراج کرده، تحلیل‌های آماری را انجام داده و کیفیت شواهد (QoE) را بر اساس روش درجه‌بندی توصیه‌ها، ارزیابی، ارتقا و بررسی (GRADE) ارزیابی کردند.
نتایج اصلی
ما 38 مطالعه منحصربه‌فرد را شامل 3290 مرد مبتلا به CP/CPPS در قالب 23 مقایسه وارد مرور کردیم.
.1 طب سوزنی (Acupuncture): (3 مطالعه؛ 204 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، طب سوزنی در مقایسه با روش درمانی ساختگی (sham procedure) علائم پروستاتیت را در تعداد قابل‌توجهی از مشارکت‌کنندگان کاهش می‌دهد (میانگین اختلاف (MD) در نمره کل NIH-CPSI: 5.79 - ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 7.32 - تا 4.26 - ؛ شواهد با کیفیت بالا). طب سوزنی از لحاظ بروز عوارض جانبی احتمالاً هیچ اختلافی با روش درمانی ساختگی نداشته یا اختلاف کمی با آن دارد (شواهد با کیفیت متوسط). این روش در مقایسه با درمان دارویی استاندارد احتمالاً علائم پروستاتیت را نیز در تعداد قابل‌ توجهی از مشارکت‌کنندگان کاهش می‌دهد (MD: 6.05 - ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 7.87 - تا 4.24 - ؛ 2 مطالعه؛ 78 مشارکت‌کننده؛ شواهد با کیفیت متوسط).
.2 ختنه (Circumcision): (1 مطالعه؛ 713 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، ختنه زودهنگام در مقایسه با گروه کنترل، احتمالاً علائم پروستاتیت را به میزان اندکی کاهش داده (MD نمره NIH-CPSI: 3.00 - ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 3.82 - تا 2.18 - ؛ شواهد با کیفیت متوسط) و ممکن است با وقوع عوارض جانبی حادتری رابطه داشته باشد (لیست انتظار برای انجام ختنه، شواهد با کیفیت پائین).
.3 صندلی الکترومغناطیسی (Electromagnetic chair): (2 مطالعه؛ 57 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، ما درباره اثرات استفاده از صندلی الکترومغناطیسی روی علائم پروستاتیت مطمئن نیستیم. این روش در مقایسه با روش درمان ساختگی ممکن است با بروز عوارض جانبی حادتر رابطه داشته باشد (شواهد با کیفیت پائین تا بسیار پائین).
.4 تغییرات سبک زندگی (Lifestyle modifications): (1 مطالعه؛ 100 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به‌دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، تغییرات سبک زندگی در مقایسه با گروه کنترل، ممکن است با دستیابی به بهبودی‌ بیشتر در علائم پروستاتیت در تعداد قابل‌ توجهی از مشارکت‌کنندگان رابطه داشته باشد (خطر نسبی (RR) برای بهبود نمره NIH-CPSI: 3.90؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 2.20 تا 6.92؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین). ما هیچ اطلاعاتی درباره بروز عوارض جانبی به دست نیاوردیم.
.5 فعالیت‌های فیزیکی (Physical activity): (1 مطالعه؛ 85 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، یک برنامه فعالیت فیزیکی در مقایسه با گروه کنترل ممکن است علائم پروستاتیت را به میزان اندکی کاهش دهد (MD نمره NIH-CPSI: 2.50؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 4.69 - تا 0.31 - ؛ شواهد با کیفیت پائین). ما هیچ اطلاعاتی درباره میزان بروز عوارش جانبی به دست نیاوردیم.
.6 ماساژ پروستات (Prostatic massage): (2 مطالعه؛ 115 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، ما درباره اثر ماساژ پروستات بر کاهش یا افزایش علائم پروستاتیت در مقایسه با گروه کنترل مطمئن نیستیم (شواهد با کیفیت بسیار پائین). ما هیج اطلاعاتی درباره بروز عوارض جانبی به دست نیاوردیم.
.7 درمان شاک‌ویو اکستراکورپورال (Extracorporeal shockwave therapy): (3 مطالعه؛ 157 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به‌دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، درمان شاک‌ویو اکستراکورپورال در مقایسه با گروه کنترل علائم پروستاتیت را کاهش می‌دهد (MD نمره NIH- CPSI: 6.18 - ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 7.46 - تا 4.89 - ؛شواهد با کیفیت بالا). این نتایج ممکن است در یک دوره پیگری میان‌مدت پایدار نباشد (شواهد با کیفیت پائین). این روش درمانی ممکن است با بروز عوارض جانبی حادتر ارتباط نداشته باشد (شواهد با کیفیت پائین).
.8 ترمو‌تراپی ترانس‌رکتال (Transrectal thermotherapy) در مقایسه با درمان دارویی: (2 مطالعه؛ 237 مشارکت‌کننده) بر مبنای نتایج به دست آمده از یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت، ترمو‌تراپی ترانس‌رکتال به‌تنهایی یا به‌صورت ترکیبی با درمان دارویی ممکن است علائم پروستاتیت را در مقایسه با درمان پزشکی به تنهایی کاهش دهد (MD نمره NIH- CPSI: 2.50 - ؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 3.82 - تا 1.18 - ؛ شواهد با کیفیت پائین). یکی از مطالعات منتخب گزارش کرده بود که مشارکت‌کنندگان ممکن است دچار عوارض جانبی گذرایی شوند.
.9 سایر مداخلات: درباره اثرات سایر مداخلات وارد شده به این مرور، هیچ اطمینانی وجود ندارد. ما هیچ اطلاعاتی درباره حمایت روانی یا جراحی پروستات به دست نیاوردیم.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
برخی مداخلات می‌توانند علائم پروستاتیت را در تعداد قابل‌ توجهی از مشارکت‌کنندگان، بدون بروز عوارض جانبی حادتر، کاهش دهند. کیفیت شواهد عمدتاً پائین بودند. کارآزمایی‌های بالینی آتی بهتر است گزارش کاملی را از روش‌های اجرا شامل پنهان‌سازی کافی (adequate masking)، ارزیابی سازگاری (consistent assessment) تمامی پیامدهای مهم مربوط به بیمار شامل عوارض جانبی بالقوه مربوط به درمان و اندازه‌های نمونه مناسب دربرگیرند.
خلاصه به زبان ساده
مداخلات برای درمان پروستاتیت مزمن و درد لگنی مزمن در مردان
سوال مطالعه مروری
درمان‌های غیر دارویی (non-medicine therapies) در مردانی که در بلندمدت در اطراف پروستات (prostate) و ناحیه لگن (pelvis) خود احساس درد و ناراحتی می‌کنند، به اصطلاح مبتلا به پروستاتیت مزمن/ سندرم درد لگنی مزمن (CP/CPPS ؛chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome) هستند، چه اثراتی دارند؟

پیشینه
CP/CPPS یک اختلال شایع است که در آن مردان در ناحیه لگن خود احساس درد کرده یا دچار علائم ناخوشایندی (bothersome symptoms) در زمان ادرار (urinating) (یا هر دو) می‌شوند. علل این اختلال ناشناخته بوده و روش‌های درمانی مختلفی برای آن وجود دارند.

ویژگی‌های مطالعه
شواهد تا آگوست 2017 به‌روز بودند. ما 38 مطالعه را با 3187 مشارکت‌کننده در قالب 23 مقایسه صورت گرفته بین روش‌های درمانی مختلف در مردان مبتلا به CP/CPPS به دست آوردیم که بین سال‌های 1993 و 2016 انجام شده بودند. مداخلات ارزیابی شده معمولاً شامل استفاده از دستگاه‌ها، توصیه‌های پزشکی یا برخی از اشکال درمانی فیزیکی می‌شدند. در بسیاری از این موارد، این روش‌های درمانی در محیط سرپایی روی مردان به اجرا در می‌آمدند. اکثر مطالعات منابع تامین مالی‌شان را مشخص نکرده بودند؛ 3 مطالعه تامین منابع مالی خود را از محل سازندگان دستگاه‌های پزشکی گزارش کرده بودند.

نتایج اصلی
طب سوزنی (Acupuncture): ما دریافتیم که طب سوزنی (طب جایگزین (alternative medicine) که در آن سوزن‌های باریک وارد نقاط خاصی از پوست می‌شوند) علائم را در تعداد قابل‌ توجهی از مردان کاهش داده و احتمالاً در مقایسه با طب سوزنی ساختگی (pretend acupuncture) با بروز عوارض جانبی رابطه ندارد. احتمالاً این روش در مقایسه با درمان دارویی استاندارد (standard medical therapy) علائم را کاهش می‌دهد.
ختنه (Circumcision): ما دریافتیم مردانی که ختنه کرده بودند (برداشت پیش‌پوست (foreskin) در آلت تناسلی آقایان (penis)) احتمالاً علائم کمتری دارند (اثر کم) و ممکن است در مقایسه با مردانی که ختنه را به تاخیر می‌اندازند، دچار عوارض جانبی بیشتری نشوند.
صندلی الکترومغناطیسی (Electromagnetic chair): ما درباره اثرات استفاده از صندلی الکترومغناطیس (دستگاهی که تحریکات مغناطیسی روی لگن تولید می‌کند) روی بهبود علائم مردان مطمئن نیستیم؛ با وجود این، این روش در مقایسه با یک روش درمانی شبیه‌سازی شده (simulated procedure) (جایی که محققین وانمود به استفاده از دستگاه می‌کردند اما در واقع استفاده نمی‌کردند) ممکن است با بروز عوارض جانبی حادتر رابطه نداشته باشد.
تغییرات سبک زندگی (Lifestyle modifications): ما درباره تاثیر توصیه‌های ارائه شده برای تغییرات سبک زندگی بر کاهش علائم در مقایسه با ادامه سبک زندگی فعلی مطمئن نیستیم. ما هیچ اطلاعاتی درباره بروز عوارض جانبی به دست نیاوردیم.
فعالیت‌های فیزیکی (Physical activity): ما دریافتیم که یک برنامه فعالیت فیزیکی در مقایسه با یک فعالیت معمولی (non-specific activity) به عنوان گروه کنترل ممکن است علائم را کاهش دهد. ما هیچ اطلاعاتی درباره بروز عوارض جانبی به دست نیاوردیم.
ماساژ پروستات (Prostatic massage): ما درباره اثر ماساژ پروستات بر کاهش یا افزایش علائم در مقایسه با عدم استفاده از ماساژ مطمئن نیستیم. ما هیچ اطلاعاتی درباره بروز عوارض جانبی به دست نیاوردیم.
درمان شاک‌ویو اکستراکورپورال (Extracorporeal shockwave therapy): ما دریافتیم که درمان شاک‌ویو اکستراکورپورال (زمانی که امواج شوک‌دار از طریق پوست به پروستات وارد می‌شوند) در مقایسه با یک روش درمانی شبیه‌سازی شده، به طور قابل‌توجهی علائم را کاهش می‌دهند. این نتایج ممکن است بعد از ادامه درمان پایدار نمانند. این روش درمانی ممکن است با بروز عوارض جانبی رابطه نداشته باشد.
ترمو‌تراپی ترانس‌رکتال (Transrectal thermotherapy) در مقایسه با درمان دارویی: ما دریافتیم که ترموتراپی ترانس‌رکتال (که از گرما در ناحیه عضلانی لگن و پروستات استفاده می‌کند) به تنهایی یا به‌صورت ترکیبی با درمان دارویی، در مقایسه با درمان دارویی به‌تنهایی، ممکن است علائم را به میران اندکی کاهش دهد. یکی از مطالعات وارد شده به مرور گزارش کرده بود که مشارکت‌کنندگان ممکن است دچار عوارض جانبی گذرایی شوند.
درباره تاثیر سایر مداخلات قطعیتی وجود ندارد.

کیفیت شواهد
کیفیت شواهد در اکثر موارد پائین بود، به این معنی که درباره نتایج عدم قطعیت زیادی وجود دارد. مطالعات وارد شده به مرور به خوبی طراحی نشده، حجم نمونه کوچکی داشتند و دارای یک دوره پیگیری کوتاه‌مدت بودند (معمولاً 12هفته).

(3812 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (81 دریافت)    

پذیرش: 1396/5/10 | انتشار: 1396/11/6