جلد 2017 -                   جلد 2017 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Batool A Haider, Renee Sharma, Zulfiqar A Bhutta. Neonatal vitamin A supplementation for the prevention of mortality and morbidity in term neonates in low and middle income countries. 3 2017; 2017
URL: http://cochrane.ir/article-1-1436-fa.html
پیشینه
کمبود ویتامین A، یک معضل عمومی عمده سلامت در کشور‌های با درآمد کم و متوسط است. مکمل ویتامین A در کودکان با سن شش ماهگی و بیشتر، سودمند بوده؛ اما هیچ تأثیری از مکمل ویتامین A برای کودکان با سن بین یک و پنج ماه ذکر نشده است. نشان داده شده که مکمل‌یاری در حین دوران نوزادی، دارای تأثیر زیادی بر افزایش ذخایر بدن در ابتدای طفولیت است.
اهداف
ارزیابی نقش مکمل ویتامین A برای نوزادان ترم (term) در کشور‌های با درآمد کم و متوسط نسبت به پیشگیری از مرگ‌ومیر و موربیدیتی.
روش های جستجو
ما برای جست‌وجو در پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های کنترل شده کاکرین ( CENTRAL، Cochrane Central Register of Controlled Trials؛ شماره 2، 2016)؛ MEDLINE از طریق PubMed (از 1966 تا 13 مارچ 2016)، EmbAse (از 1980 تا 13 مارچ 2016) و CumulAtive Index to Nursing And Allied HeAlth LiterAture (CINAHL؛ از 1982 تا 13 مارچ 2016)، از استراتژی جست‌وجوی استاندارد گروه مروری نوزادان در کاکرین استفاده کردیم. ما همچنین پایگاه‌های اطلاعاتی کارآزمایی‌های بالینی، مجموعه مقالات کنفرانس‌ها و فهرست منابع مقالات بازیابی‌شده را برای کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده و کارآزمایی‌های شبه‌تصادفی جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده و شبه‌تصادفی. همچنین کارآزمایی‌هایی با طراحی factorial.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده این مطالعه مروری به‌طور مستقل، کیفیت کارآزمایی‌ها را ارزیابی و داده‌های مطالعه را استخراج کردند. ما از رویکرد درجه‌بندی توصیه‌ها، ارزیابی، ارتقا و بررسی (GRADE) برای ارزیابی کیفیت شواهد استفاده کردیم.
نتایج اصلی
ما در این مطالعه مروری، 12 کارآزمایی (168460 نوزاد) را انتخاب کردیم که فقط کارآزمایی‌های اندکی، داده‌های تفکیک‌شده را برای نوزادان ترم گزارش کرده بودند. بنابراین داده‌ها را تجزیه‌و‌تحلیل کرده و برآورد‌ها را برای نوزادان ترم (هنگامی که مشخص شده بود) و برای همه نوزادان ارائه دادیم.
داده‌ها برای نوزادان ترم از سه مطالعه، نشان‌دهنده تأثیر معناداری از نظر آماری بر خطر مرگ‌و‌میر نوزاد در شش ماهگی در گروه ویتامین A در مقایسه با گروه شاهد نبود (خطر نسبی (RR) معمولی: 0.80؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.54 تا 1.18؛ I2 = 63%). تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها برای تمام نوزادان از 11 مطالعه، بیانگر شواهدی از کاهش قابل‌توجه در خطر مرگ‌و‌میر نوزاد در شش ماهگی در میان نوزادان مکمل‌یاری‌شده با ویتامین A در قیاس با نوزادان شاهد نبود (RR معمولی: 0.98؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.89 تا 1.07؛ I2 = 47%). ما نتایج مشابهی را برای مرگ‌و‌میر نوزاد در سن 12 ماهگی با عدم تأثیر چشمگیر ویتامین A در مقایسه با شاهد مشاهده کردیم (RR معمولی: 1.04؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.94 تا 1.15؛ I2 = 47%). داده‌های محدودی برای پیامد‌های مورتالیتی و موربیدیتی اختصاصی بیماری (cause-specific)، کمبود ویتامین A، آنمی و عوارض جانبی در دسترس بود.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
با توجه به بار زیاد مرگ‌و‌میر در بین کودکان کوچک‌تر از پنج سال در کشور‌های با درآمد کم و متوسط و این حقیقت که مرگ‌و‌میر در طفولیت یک علت اصلی است، به دست آوردن شواهد علمی مستدل از تأثیر مکمل ویتامین A در دوره نوزادی بر موربیدیتی و مرگ‌ومیر نوزاد، ضروری است. شواهد ارائه‌شده در این مطالعه مروری، نشان‌دهنده تأثیر سودمند بالقوه از مکمل ویتامین A در میان نوزادان در هنگام تولد در کاهش مرگ‌و‌میر طی شش ماه یا 12 ماه نخست زندگی نبود. با توجه به این یافته و غیبت نشانه واضح از مکانیسم زیست‌شناختی که ویتامین A از طریق آن می‌تواند مرگ‌ومیر را تحت تأثیر قرار دهد، در کنار یافته‌های اساساً متناقض از مطالعات جداگانه انجام‌شده در شرایط دارای سطوح بالقوه متفاوت کمبود ویتامین A مادر و مرگ‌ومیر نوزاد، غیبت مطالعات پیگیری ارزیابی‌کننده هرگونه تأثیر بلندمدت فونتانل برجسته (bulging fontanelle) بعد از مکمل‌یاری و یافته‌ای از تأثیر بالقوه مضر در بین نوزادان دختر، پیش از امکان رسیدن به یک تصمیم درباره توصیه‌های مربوط به خط‌ مشی برای این مداخله نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.
خلاصه به زبان ساده
مکمل ویتامین A نوزادی برای پیشگیری از مرگ‌ومیر و موربیدیتی در نوزادان ترم در کشور‌های با درآمد کم و متوسط
سوال مطالعه مروری
آیا مکمل ویتامین A در نوزادان ترم در کشورهای با درآمد کم و متوسط، از مرگ‌ومیر و موربیدیتی پیشگیری می‌کند؟

پیشینه
ویتامین A، یک ریزمغذی (micronutrient) مهم است که برای حفظ عملکرد طبیعی بدن انسان ضروری است. در جهان در حال توسعه، بسیاری از زنان باردار دچار کمبود ویتامین A هستند. ویتامین A اضافی در حین بارداری برای بهبود رشد کودک و ایجاد ذخایر در کبد کودک، الزامی است. کمبود این ریزمغذی در مادر می‌تواند منجر به کمبود آن در کودک شده و ممکن است باعث اثرات زیان‌بار بر سلامت کودک شود. منافع دادن ویتامین A به کودکان بزرگ‌تر از شش ماه برای کاهش مرگ و اثرات مضر بر سلامت اثبات شده؛ اما شواهدی موجود نیست که نشان‌دهنده این اثر مثبت در میان نوزادان یک تا پنج ماهه هم باشد. منافع بالقوه مکمل ویتامین A طی دوران نوزادی (در ماه اول زندگی) مورد بحث است.

ویژگی‌های مطالعه
مطالعه مروری کنونی، 12 مطالعه را شامل 168460 نوزاد شناسایی کرده بود که گروه مداخله در آن‌ها، در حین دوره نوزادی با ویتامین A مکمل‌یاری شده بودند.

نتایج اصلی
تجزیه‌وتحلیل داده‌ها برای همه نوزادان، نشان‌دهنده عدم کاهش معنادار در مرگ نوزادان در سن شش ماهگی با مداخله و یافته‌های مشابه برای مرگ نوزادان در 12 ماهگی بود.

کیفیت شواهد
ما کیفیت شواهد را برای مهم‌ترین پیامدهای بالینی، بالا ارزیابی کردیم؛ به‌جز دو پیامدی که ما دارای کیفیت پائین و بسیار پائین برآورد کردیم: به ترتیب «رخدادهای اسهالی طی 48-72 ساعت بعد از مکمل‌یاری» و «مرگ‌ومیر نوزاد ناشی از تمام علل در 6 ماهگی در نوزادان ترم».

(940 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (64 دریافت)    

پذیرش: 1394/12/23 | انتشار: 1395/12/6