جلد 2015 -                   جلد 2015 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Linmiao Zeng, Xiaolian Yu, Tingting Yu, Jianhong Xiao, Yushan Huang. Interventions for smoking cessation in people diagnosed with lung cancer. 3 2015; 2015
URL: http://cochrane.ir/article-1-118-fa.html
پیشینه
سرطان ریه (lung cancer) یکی از شایع‌ترین علل مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان است. سیگار کشیدن، بسیاری از مشکلات مرتبط با سلامت را، از جمله بیماری‌های عروقی (vascular diseases)، بیماری‌های تنفسی (respiratory illnesses) و سرطان‌ها القا و تشدید می‌کند. استعمال دخانیات به منزله مهم‌ترین عامل خطر برای سرطان ریه محسوب می‌شود. اغلب افراد مبتلا به سرطان ریه در زمان تشخیص بیماری یا عود مکرر بیماری در آن‌ها، بعد از ترک سیگار، هنوز هم افراد سیگاری فعال هستند. موثرترین راه برای سیگاری‌ها به منظور کاهش خطر ابتلا به مرگ زودرس (premature death) و ناتوانی، ترک سیگار است. افراد مبتلا به سرطان ریه ممکن است از مزایای ترک سیگار بهره‌مند شوند. این موضوع که آیا مداخلات ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه سودمند است و این که آیا یک روش ترک موثرتر از سایر روش‌هاست، به طور نظام‌مند بررسی نشده است.
اهداف
تعیین اثربخشی برنامه‌های ترک سیگار در افراد مبتلا به سرطان ریه.
روش های جستجو
ما منابع زیر را جست‌وجو کردیم: پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های بالینی کنترل شده کاکرین (CENTRAL)؛ MEDLINE (ارزیابی شده از طریق PubMed) و EMBASE تا تاریخ 22 جون .2015 علاوه بر این، در مجموعه مقالات نشست‌های سالانه انجمن سرطان‌شناسی بالینی آمریکا (ASCO)، بخش‌های سرطان ریه مجموعه مقالات کنگره ESMO، بخش‌های سرطان ریه از مجموعه مقالات کنگره مربوط به کنفرانس اروپایی انکولوژی بالینی (ECCO)، مجموعه مقالات کنفرانس جهانی سرطان ریه، نشست سالانه انجمن تحقیقات نیکوتین و تنباکو (Society for Research on Nicotine and Tobacco Annual Meeting) از سال 2013، وب‌سایت سازمان غذا و دارو، وب‌سایت آژانس پزشکی اروپا (European Medicine Agency) برای ثبت دارو، پورتال جست‌وجوی پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت (ICTRP؛ WHO International Clinical Trials Registry Platform)، ClinicalTrials.gov و metaRegister کارآزمایی‌های کنترل شده (mRCT) تا اول جولای 2015 به جست‌وجو پرداختیم. ما در جست‌وجوها هیچگونه محدودیتی برای زبان انتشار مقالات قرار ندادیم.
معیارهای انتخاب
در این مطالعه ما برنامه‌ریزی کردیم که کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده‌ای (RCT) وارد مطالعه شوند که در آن‌ها انجام هرگونه مداخله روانی‌اجتماعی و دارویی و یا ترکیبی از هر دو برای ترک سیگار با عدم انجام مداخله، یا مداخله‌های متفاوت روانی‌اجتماعی یا دارویی (یا هر دو) یا دارونما برای مداخلات دارویی، در افراد مبتلا به سرطان ریه، مقایسه شده باشند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده این مطالعه مروری به‌طور مستقل از هم، مطالعات به دست آمده را از جست‌وجوی اولیه برای کارآزمایی‌های بالقوه برای ورود غربالگری کردند. ما طوری برنامه‌ریزی کردیم که از روش‌های استاندارد مورد انتظار کاکرین استفاده کنیم. هیچ کارآزمایی‌ای که معیارهای ورود را داشته باشد، یافت نشد.
نتایج اصلی
در این مطالعه، هیچ RCT که معیارهای ورود را به مطالعه داشته باشد، شناسایی نشد. از بین 1052 رکوردی که با استفاده از استراتژی جست‌وجوی ما بازیابی شد، تعداد 13 مطالعه برای تحقیقات بیشتر بازیابی شد. تعداد 10 کارآزمایی کنار گذاشته شد. کنار گذاشتن پنج کارآزمایی به این دلیل بود که امکان تفکیک افراد مبتلا به سرطان ریه از دیگر شرکت‌کنندگان وجود نداشت، یا شرکت‌کنندگان مبتلا به سرطان ریه نبودند. در چهار مطالعه تصادفی‌سازی انجام نشده بود یا RCT نبودند. یک کارآزمایی نیز به این دلیل حذف شد که هر چند در سال 2004 تکمیل شده بود، هیچ نتیجه‌ای از آن در دسترس نبود. سه کارآزمایی در حال انجام وجود دارد. هنگامی که داده‌های آنها در دسترس قرار گیرد، می‌توان آن‌ها را وارد مطالعه کرد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
هیچ RCT که در آن اثربخشی هر نوع برنامه ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه تعیین شده باشد، یافت نشد. شواهد کافی برای تعیین این که آیا مداخلات ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه موثر است یا نه و این که آیا یک برنامه موثرتر از سایر برنامه‌هاست، وجود ندارد. افراد مبتلا به سرطان ریه باید برای ترک سیگار تشویق شوند و به آنها مداخلات ترک سیگار پیشنهاد شود. با این حال، با توجه به فقدان RCT، نمی‌توان اثربخشی مداخلات ترک سیگار را برای افراد مبتلا به سرطان ریه بررسی و نتیجه‌گیری کرد. این مطالعه مروری نظام‌مند، نیاز به انجام RCTهایی را برای پاسخ به این سوالات نشان می‌دهد.
خلاصه به زبان ساده
مداخلات ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه
پیشینه
سرطان ریه شایع‌ترین علت مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان است. استعمال دخانیات به منزله مهم‌ترین عامل خطر برای سرطان ریه محسوب می‌شود. اغلب افراد مبتلا به سرطان ریه در زمان تشخیص یا عودهای مکرر (شروع مجدد) هنوز هم افراد سیگاری فعال پس از قطع مصرف سیگار هستند. ترک سیگار موثرترین راه کاهش خطر ابتلا به مرگ زودرس و ناتوانی در افراد سیگاری است. مداخلات ترک سیگار را می‌توان به مداخلات روانی‌اجتماعی (روش‌هایی که از دارو استفاده نمی‌کنند، از قبیل توصیه و مشاوره) و دارویی (دارو، مانند پچ‌های نیکوتین) تقسیم کرد. اعتقاد بر این است که درمان‌های رفتاری (روش‌هایی که رفتار یک فرد را تغییر می‌دهد) و دارویی، نقش مکمل یکدیگر را دارند و شانس حفظ طولانی‌مدت ترک سیگار را به‌طور جداگانه بهبود می‌دهند. ترک سیگار بعد از تشخیص سرطان ریه، ممکن است با کاهش مرگ‌ومیر، عوارض بعد از عمل، عود و بروز دومین سرطان ریه اولیه، و اثربخشی بیشتر درمان و کیفیت زندگی در ارتباط باشد. مداخلات ترک سیگار نقش مهمی در مدیریت افراد مبتلا به سرطان ایفا می‌کند. افراد سیگاری فعلی و سابق، به‌ویژه افراد مبتلا به سرطان ریه، باید تشویق شوند تا سیگار را ترک کنند. با این حال، اثرات هر نوع برنامه ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه روشن نیست.

سوال مطالعه مروری
هدف این مطالعه، تعیین اثربخشی هر نوع برنامه ترک سیگار در افراد مبتلا به سرطان ریه است.

نتایج اصلی
ما پایگاه‌های اطلاعاتی پزشکی را تا 22 جون 2015 و وب‌سایت‌های دیگر را تا 1 جولای 2015 جست‌وجو کردیم. هیچ RCT (کارآزمایی‌های بالینی که در آنها افراد به‌طور تصادفی به دو یا چند گروه درمانی تقسیم می‌شوند) برای ورود یافت نشد. تعداد سه کارآزمایی در حال انجام یافت شد که می‌توان از اطلاعات آن‌ها پس از در دسترس قرار گرفتن، استفاده کرد. تا به امروز، ما قادر به نتیجه‌گیری درباره این موضوع نیستیم که آیا مداخلات ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه موثر هستند یا خیر و این که آیا یک روش موثرتر از هر روش دیگر است. افراد مبتلا به سرطان ریه باید برای ترک سیگار تشویق شوند و برنامه‌هایی برای کمک به ترک سیگار به آن‌ها پیشنهاد شود. اما هنوز امکان توصیه هیچ نوع مداخله ترک سیگار برای افراد مبتلا به سرطان ریه وجود ندارد. برای پاسخ به این سوال، نیاز به انجام RCT وجود دارد.

کیفیت شواهد
هیچ کارآزمایی که شرایط ورود به مطالعه را داشته باشد، وجود نداشت. بنابراین شواهدی با کیفیت خوب وجود ندارد.

(1411 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (144 دریافت)    

پذیرش: 1394/4/1 | انتشار: 1394/9/12