جلد 2017 -                   جلد 2017 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Manuel Rodríguez-Perálvarez, Marta Guerrero-Misas, Douglas Thorburn, Brian R Davidson, Emmanuel Tsochatzis, Kurinchi Selvan Gurusamy. Maintenance immunosuppression for adults undergoing liver transplantation: a network meta-analysis. 3 2017; 2017
URL: http://cochrane.ir/article-1-1107-fa.html
پیشینه
در پیوند کبد، رژیم ایمونوساپرسیو (سرکوب کردن سیستم ایمنی میزبان) از رد پیوند ناشی از پاسخ سیستم ایمنی بدن در برابر عضو یا بافت پیوند‌یافته از فرد دیگری که آنتی‌ژن‌های بافت آن با بافت گیرنده سازگار نیستند، پیشگیری می‌کند. رژیم مطلوب سرکوب‌کننده سیستم ایمنی پس از پیوند کبد، نامطمئن باقی مانده است.
اهداف
ارزیابی منافع و مضرات مقایسه‌ای رژیم‌های مختلف نگهداشت ایمونوساپرسیو در بزرگسالان تحت پیوند کبد از طریق متاآنالیز شبکه‌ای و رتبه‌بندی رژیم‌های مختلف سرکوب‌کننده سیستم ایمنی با توجه به ایمنی و کارایی آن‌ها.
روش های جستجو
ما CENTRAL، MEDLINE، Embase، Science Citation Index Expanded، پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت و ثبت کارآزمایی‌ها را تا اکتبر 2016 برای شناسایی کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌شده درباره سرکوب ایمنی در پیوند کبد جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
ما فقط کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌شده (صرف‌ نظر از زبان، کورسازی یا وضعیت انتشار) را درباره شرکت‌کنندگان بزرگسال تحت پیوند کبد به هر دلیلی (یا پیوند مجدد کبد) انتخاب کردیم. ما کارآزمایی‌هایی را حذف کردیم که در آن شرکت‌کنندگان تحت پیوند مولتی‌ویسرال قرار گرفته یا شرکت‌کنندگان با رد پیوند اثبات‌شده را وارد کرده بودند. ما هر یک از رژیم‌های مختلف حفظ ایمونوساپرسیو را در مقایسه با یک‌دیگر در نظر گرفتیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
بر اساس راهنمای موسسه ملی سلامت و واحد حمایت از تصمیمات عالی مراقبت، ما متاآنالیز شبکه‌ای را به‌وسیله OpenBUGS با استفاده از روش‌های Bayesian انجام دادیم و نسبت شانس (OR)، نسبت میزان (RR) و نسبت خطر (HR) را بافاصله اطمینان (CI) بر اساس تحلیل موردی قابل دسترس محاسبه کردیم
نتایج اصلی

ما در مجموع 26 کارآزمایی (3842 شرکت‌کننده) را در این مرور انتخاب کردیم و 23 کارآزمایی (3693 شرکت کننده) برای یک یا چند پیامد در این مرور انتخاب شدند. اکثر شرکت‌کنندگان تحت پیوند اولیه کبد قرار گرفتند. تمام کارآزمایی‌ها در معرض خطر بالای سوگیری (Bias) قرار داشتند و تمام شواهد دارای کیفیت پائین یا بسیار پائین بودند. علاوه بر این، به دلیل داده‌های پراکنده در مورد کارآزمایی‌های در معرض خطر بالای سوگیری، نمی‌توان به‌طور کامل بر نتایج متاآنالیز شبکه‌ای متکی بود. این کارآزمایی‌ها، عمدتا شرکت‌کنندگان تحت پیوند اولیه کبد را با سلول‌های متنوع انتخاب کردند. پیگیری کارآزمایی‌ها از 3 تا 144 ماه متغیر بود.
شایع‌ترین رژیم‌های نگهداشت ایمونوساپرسیو که به عنوان کنترل استفاده شد، تاکرولیموس (tacrolimus) بود. هیچ شواهدی مبنی بر تفاوت در میزان مرگ‌ومیر (21 کارآزمایی؛ 3492 شرکت‌کننده) یا رد پیوند (15 کارآزمایی؛ 2961 شرکت‌کننده) در حداکثر پیگیری بین رژیم‌های مختلف نگهداشت ایمونوساپرسیو بر اساس متا ـ آنالیز شبکه‌ای وجود نداشت.
در مقایسه مستقیم، بر اساس یک کارآزمایی واحد شامل 222 شرکت‌کننده، تاکرولیموس به‌همراه سایرولیموس (sirolimus)، (مرگ‌ومیر HR: 2.76؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.30 تا 6.69) و رد پیوند ( ؛HR: 2.3495% فاصله اطمینان (CI): 1.28 تا 4.61) را در حداکثر پیگیری در مقایسه با تاکرولیموس افزایش داد. هیچ شواهدی از تفاوت در نسبت افراد مبتلا به عوارض جانبی جدی (1 کارآزمایی؛ 719 شرکت‌کننده)، نسبت افراد مبتلا به هر نوع عوارض جانبی (2 کارآزمایی؛ 940 شرکت‌کننده)، اختلال کلیوی (8 کارآزمایی؛ 2233 شرکت‌کننده)، بیماری مزمن کلیوی (1 کارآزمایی؛ 100 شرکت‌کننده)، رد پیوند (هر گونه رد پیوند) (16 کارآزمایی؛ 2726 شرکت‌کننده)، و رد پیوند نیازمند درمان (5 کارآزمایی؛ 1025 شرکت‌کننده) در بین رژیم‌های مختلف نگهداشت ایمونوساپرسیو وجود نداشت.
متاآنالیز شبکه‌ای نشان داد که تعداد عوارض جانبی با سیکلوسپورین A (cyclosporine A) کمتر از بسیاری از رژیم‌های دیگر سرکوب‌کننده سیستم ایمنی (12 کارآزمایی؛ 1748 شرکت‌کننده) بود و احتمال پیوند مجدد (13 کارآزمایی؛ 1994 شرکت‌کننده) با سیکلوسپورین A نسبت به تاکرولیموس بالاتر بود (HR: 3.08؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.31 تا 9.90). هیچ‌یک از این کارآزمایی‌ها، تعداد عوارض جانبی جدی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت یا هزینه‌ها را گزارش نکردند.
بودجه
14 کارآزمایی توسط شرکت‌های دارویی که از نتایج کارآزمایی سود می‌برند، حمایت مالی شدند. دو کارآزمایی توسط شرکت‌هایی که از نتایج کارآزمایی سود نمی‌برند، حمایت مالی شدند و 10 کارآزمایی منابع تامین مالی را گزارش نکردند
.

نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
بر اساس شواهد دارای کیفیت پائین به‌دست آمده از یک کارآزمایی کوچک واحد درباره مقایسه مستقیم، تاوکرولیموس به‌همراه سایرولیموس، مرگ‌ومیر و رد پیوند را در مقایسه با تاکرولیموس در حداکثر دوره پیگیری افزایش می‌دهد. بر اساس شواهد با کیفیت بسیار پائین به‌دست آمده از متاآنالیز شبکه‌ای، هیچ شواهدی مبنی بر تفاوت بین رژیم‌های مختلف سرکوب‌کننده سیستم ایمنی یافت نشد. ما شواهدی با کیفیت بسیار پائین به‌دست آمده از متاآنالیز شبکه‌ای و شواهدی با کیفیت پائین به‌دست آمده از مقایسه مستقیم یافتیم که نشان داد سیکلوسپورین A در مقایسه با تاکرولیموس، بیشتر موجب پیوند مجدد کبد می‌شود.
کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌شده آینده باید به اندازه کافی قوی باشند؛ به‌جای شرکت‌کنندگان بسیار انتخابی، روی افرادی انجام شوند که به‌طور معمولی در کلینیک دیده می‌شوند. کورسازی شده باشند؛ از حذف تصادفی پس از تصادفی‌سازی جلوگیری شود و به‌صورت cross-overs برنامه‌ریزی شود؛ و از پیامدهای مهم بالینی مانند مرگ‌ومیر، رد پیوند، نارسایی کلیوی، بیماری مزمن کلیه و پیوند مجدد استفاده شود. چنین کارآزمایی‌هایی باید از تاکرولیموس به‌عنوان یکی از گروه‌های کنترل استفاده کنند. علاوه بر این، چنین کارآزمایی‌هایی باید به گونه‌ای طراحی شوند که از خطر پائین سوگیری و خطرات پائین خطاهای تصادفی، اطمینان حاصل شود
خلاصه به زبان ساده
مداخلات پزشکی برای پیشگیری از رد پیوند پس از پیوند کبد

پیشینه
پیوند کبد گزینه اصلی درمان برای افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کبد است. هنگامی که اندام‌ها یا بافت‌ها از یک فرد (اهداکننده اندام) به فرد دیگر (گیرنده ارگان) پیوند داده می‌شود، بدن دریافت‌کننده عضو، اندام اهداشده (یا پیوند) را به‌عنوان یک عضو خارجی شناسایی می‌کند و در برابر آن به روشی شبیه به مکانیسم دفاعی طبیعی بدن علیه عفونت (پاسخ ایمنی) پاسخ می‌دهد. این کار می‌تواند منجر به رد پیوند و از دست دادن پیوند منجر به مرگ گیرنده عضو شود. مداخلات پزشکی مختلف هم به تنهایی و هم به‌صورت ترکیبی (رژیم سرکوب‌کننده سیستم ایمنی) برای پیشگیری از رد پیوند استفاده می‌شوند. ترکیبی از مداخلات استفاده شده در چند ماه اول پس از پیوند کبد (رژیم سرکوب‌کننده سیستم ایمنی القاشده) اغلب با ترکیبی که برای ادامه زندگی بیمار استفاده می‌شود (تقویت سیستم ایمنی)، متفاوت است.
مشخص نیست کدام یک از رژیم‌های سرکوب‌کننده ایمنی پس از پیوند کبد بهتر است. ما با جست‌وجوی مطالعات موجود در زمینه این موضوع، به دنبال یافتن بهترین رژیم مختلف نگهداشت ایمونوساپرسیو بودیم. ما تمام کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌شده را تا اکتبر 2016 انتخاب کردیم.
ما فقط کارآزمایی‌هایی را انتخاب کردیم که شرکت‌کنندگانی داشت که قبلا تحت پیوند کبد قرار گرفته بودند. ما کارآزمایی‌هایی را حذف کردیم که شرکت‌کنندگانی تحت پیوند چند عضو (به‌عنوان مثال پیوند کبد و کلیه) یا شرکتکنندگانی با رد پیوند اثبات‌شده داشتند. به‌غیر از استفاده از روش‌های استاندارد کاکرین که اجازه می‌دهد تنها دو مداخله در یک زمان (مقایسه مستقیم) را مقایسه کنیم، ما همچنین روش‌های پیشرفته‌ای را به‌کار گرفتیم که اجازه می‌دهد مقایسه بسیاری از مداخلات مختلف را به‌صورت جداگانه در کارآزمایی‌ها انجام دهیم (متاآنالیز شبکه‌ای).

ویژگی‌های مطالعه
ما 26 کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده را با مجموع 3842 شرکت‌کننده شناسایی کردیم. از این تعداد، 23 کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده (3693 شرکت‌کننده)، اطلاعاتی مربوط به یک یا چند پیامد فراهم کردند. این کارآزمایی‌ها عمدتا شرکت‌کنندگانی را انتخاب کردند که برای اولین بار به دلایل مختلف تحت پیوند کبد قرار گرفته بودند.

بودجه
تعداد 14 کارآزمایی توسط شرکت‌های دارویی حمایت مالی شدند که از نتایج کارآزمایی سود می‌برند. دو کارآزمایی توسط شرکت‌هایی حمایت مالی شدند که از نتایج کارآزمایی سود نمی‌برند، و 10 کارآزمایی منابع مالی را گزارش نکردند.

کیفیت شواهد
کیفیت کلی شواهد پائین یا بسیار پائین بود و تمام کارآزمایی‌ها در معرض خطر بالای سوگیری قرار داشتند که بدان معنی است که ممکن است نتیجه‌گیری‌ها به دلیل روش انجام کارآزمایی، منافع مداخله ارائه‌شده را بیش از حد برآورد کنند یا مضرات آن را دست کم گرفته باشند؛ علاوه براین، به دلیل اطلاعات ناکافی، نتایج متاآنالیز شبکه‌ای کاملا قابل اعتماد نیستند.

نتایج اصلی
چندین داروی پزشکی در کارآزمایی‌ها مقایسه شدند. ما بر اساس متاآنالیز شبکه‌ای، شواهدی مبنی بر تفاوت در میزان خطر مرگ یا رد پیوند بین رژیم‌های مختلف سرکوب‌کننده ایمنی نیافتیم. در مقایسه مستقیم، بر اساس یک کارآزمایی واحد شامل 222 شرکت‌کننده، خطر مرگ و رد پیوند در تاکرولیموس به‌همراه سایرولیموس بیشتر از تاکرولیموس به‌تنهایی بود.
شواهدی مبنی بر تفاوت رژیم‌های مختلف سرکوب‌کننده ایمنی بین درصد افرادی که در آن‌ها عوارض جانبی جدی ایجاد شده بود، درصد افرادی که دچار هیچ‌گونه عارضه جانبی نشدند، خطر عملکرد ضعیف کلیه نیازمند به دیالیز یا پیوند کلیه (اختلال عملکرد کلیه)، بیماری طولانی‌مدت کلیه، رد پیوند نیازمند به درمان و هر گونه رد پیوند وجود نداشت. تعداد عوارض جانبی همراه با سیکلوسپورین A نسبت به بسیاری از رژیم‌های دیگر سرکوب‌کننده سیستم ایمنی پائین‌تر بود. خطر پیوند مجدد با سیکلوسپورین A بالاتر از تاکرولیموس بود. هیچ‌یک از کارآزمایی‌ها، تعداد عوارض جانبی جدی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت یا هزینه‌ها را گزارش نکردند.
در مورد رژیم سرکوب سیستم ایمنی مطلوب پس از پیوند کبد، عدم اطمینان معنی‌داری وجود دارد؛ کارآزمایی‌های بالینی تصادفی‌شده که به خوبی طراحی شوند، مورد نیاز است. کارآزمایی‌های آینده به جای شرکت‌کنندگان انتخاب‌شده، باید درباره افرادی انجام شوند که به‌طور معمول در کلینیک دیده می‌شوند و پیامدهای مهم بالینی مانند مرگ، رد پیوند، اختلال عملکرد کلیه، بیماری درازمدت کلیه و پیوند مجدد را گزارش دهند. چنین کارآزمایی‌هایی باید از تاکرولیموس به‌عنوان یکی از گروه‌های کنترل استفاده کنند. علاوه بر این، چنین کارآزمایی‌هایی باید به گونه‌ای طراحی شوند که از خطر پائین سوگیری و خطرات پائین خطاهای تصادفی اطمینان حاصل کنند.

(1222 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (54 دریافت)    

پذیرش: 1395/7/10 | انتشار: 1396/1/11